Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Българските маски с въглен от костилки на кайсии получиха сертификат

Проф. Павлина Долашка, Институт по органична химия към БАН, Бизнес старт, 25.06.2020

10:44 | 25 юни 2020
Обновен: 12:21 | 25 юни 2020
Автор: Хюлия Айваз

Предпазните маски с филтри с активен въглен от костилки на кайсия, разработени от БАН, получиха сертификат от италианска лаборатория. Това каза проф. д-р Павлинка Долашка от Института по органична химия към БАН в предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.  

“Епидемията ни научи как учените можем бързо да реагираме на проблеми. Когато ни извикаха в кризисния щаб, видях изключително притеснени хора. Никой по света не знаеше как да реагира. Въпреки че сме работили по антивирусни продукти, реших, че на първо място трябва да намерим начин да се предпазим от вируса и чак след това да се мисли за лечение на вече заразените”, разказа проф. Долашка.  

Новото предпазно средство е разработено от екип учени от Българската академия на науките в рамките на Центъра за компетентност за чисти технологии и Националната научна програма БиоАктивМед. 

“Първо намерихме компания, която да произвежда платове и филтри за маските. После биологическият факултет трябваше да тества тези филтри. Маските са готови и последните тестове по тях приключиха. Преди няколко дни ние получихме и сертификат от италианска лаборатория”. 

Проф. Долашка изтъкна и предимствата на тези маски в сравнение с китайските.  

“Една маска струва само 5-6 лева, колкото кутия цигари, но може да се използва многократно - да се пере и да се сменя филтърът”.  

Тя посочи, че благодарение на гъвкавото преструктурирана на науката и бизнеса, се произвеждат достатъчно маски. 

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.