Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Най-големият риск за Визията за София е тя да остане само на хартия

Борис Бонев, независим общински съветник, арх. Борислав Игнатов, общински съветник от "Демократична България", Бизнес старт, 22.06.2020

10:58 | 22 юни 2020
Обновен: 13:01 | 22 юни 2020
Автор: Магдалена Иванова

Най-големият риск за Визията за София е тя да остане само на хартия. Около това мнение се обединиха Борис Бонев, независим общински съветник, и арх. Борислав Игнатов, общински съветник от "Демократична България", в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Основен недостатък на Визията е, че тя не казва как ще бъдат постигнати целите, но именно как конкретно ще стигнем до там, до където искаме, е основното, което трябва да постигне Общинският съвет“, заяви Борислав Игнатов.

Борис Бонев обясни, че София до този момент не е имала Визия, т.е. не сме знаели къде искаме да бъдем след 20 години. По думите му най-голямото притеснение е Визията за София да е поредният документ, в който просто са заложени много мерки, които не се осъществяват.

Арх. Игнатов обърна внимание, че Визията ще се използва за преработка на Общия градоустройствен план. По думите на Бонев столицата има нужда от изцяло нов градоустройствен план, тъй като ключова инфраструктура няма как да бъде построена с досегашния.

„Трябва да си даваме сметка, че нуждата от мобилност не е нуждата от автомобил, ако бързото придвижване може да става чрез градски транспорт или велосипед, хората ще се възползват. Градското пространство е ограничено и няма как да има място за всеки с автомобил“, коментира Борис Бонев.

По темата за вдигането на данъците в София Борислав Игнатов подчерта, че такъв разговор може да има само ако бъде пресечна корупцията и с уговорката, че повишаването на данъците ще е поетапно.

Още по темата за Визията на София вижте във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ гледайте тук.