Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Производство по стабилизация на търговците подкрепя фирми в затруднено положение

Адв. Аделина Манова, адв. Пламена Момчева, кантора "Велчевски и партнърс", Бизнес старт, 12.06.2020

10:50 | 12 юни 2020
Обновен: 15:28 | 12 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев

Основна роля за въвеждането на производството по стабилизация на фирмите в България има Европейската комисия. През 2014 г. ЕК създаде общоевропейска рамка и изисква от държавите членки да въведат във вътрешното си законодателство процедура, при която когато се установи, че конкретния търговец е затруднен, може да му се даде възможност да преструктурира бизнеса си, да продължи да го извършва лично и да се сключи споразумение с по-голямата част от кредиторите. Основната цел е да се избегне несъстоятелността. Това каза адв. Пламена Момчева, кантора "Велчевски и партнърс", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.
 

"За държавата производството по несъстоятелност не е желателно развитие за българския бизнес, тъй като държавата трудно успява да събира вземанията си, а при преустановена работна дейност служителите отиват на борсата и получават обезщетение от държавата. Именно това се цели да се избегне в европейски план".

Адв. Аделина Манова коментира, че това е прекрасна възможност фирмите да продължат да функционират.

"Мерките, които държавата предприема, няма как да обхванат целия бизнес. Произовдството по стабилизация помага на фирмите да продължат да функционират и да развиват дейността си в помощ и на държавата, като плащат данъците си". 

"Производството по стабилизация обхваща всички фирми големи и малки. Основното за производството е, че то е абсолютно доброволен акт", допълня Манова.

"Намерен е подходящият баланс, като възможността е много подходяща и за кредиторите. Производството по стабилизация представлява глътка въздух за търговците, но и гарантира изцяло интересите на кредиторите", заяви Момчева.

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук.