Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

БСК: Трудовото ни законодателство трябва да се промени, работим по правила от 1986 г.

Жасмина Саръиванова, директор "Защита на работодателските интереси", БСК, Бизнес старт, 11.06.2020

10:23 | 11 юни 2020
Обновен: 18:44 | 11 юни 2020
Автор: Магдалена Иванова

Необходими са промени в Кодекса на труда, трябва задълбочен анализ на цялото ни трудово законодателство, което е от 1986 г. Не можем да продължим да работим по остарели правила. Това заяви Жасмина Саръиванова, директор "Защита на работодателските интереси" в Българска стопанска камара (БСК), в предаването „Бизнес старт“ с Живка Попатанасова.

От БСК, както и от друго работодателски организации смятат, че е необходимо да се елиминира възможността за т. нар. натрупване на отпуск върху отпуск, включително за времето за отглеждане на дете, творчески отпуск и др.

Жасмина Саръиванова обясни, че позицията на БСК е в съответствие и с практиката на Съда на Европейския съюз, който прави разграничение между отпуските по болест и родителския отпуск.

По думите на госта обаче отново се прави опит за преодоляване на празнота или неточност като се дават предложения за промени в подзаконовите нормативни актове, а не в Кодекса на труда.

„Натрупването на отпуски се отразява негативно върху текущото финансово състояние на предприятието. При натрупване на един вид отпуск, докато се ползва друг вид отпуск при прекратяване на трудовото правоотношение работодателят е длъжен да изплати значителни суми като обезщетение“.

„Пандемията ни налага да преосмислим трудовото законодателство, но това не са въпроси, които възникнаха по време на пандемията, а се натрупват през последните години“, каза още Жасмина Саръиванова.

„С въвеждането на новите форми на труд, с необходимостта от гъвкавост и от двете страни, промените са неизбежни“

Вижте разговор във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ гледайте тук.