Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Софтуер с отворен код и в българската администрация

Божидар Божанов, IT специалист, в предаването Бизнес старт, 08.07.2016

09:33 | 8 юли 2016
Автор: Investor.bg
Божидар Божанов, IT специалист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Божидар Божанов, IT специалист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Измененията в Закона за електронното управление изискват софтуерите, които се изработват по поръчка на държавните административни структури, да бъдат с отворен код. Това каза IT специалистът Божидар Божанов в предаването „Бизнес старт“ с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria.

Продуктите с отворен код имат няколко предимства, един от които е качеството. В момента няма кой да държи отговорни за този стандарт фирмите, изработващи софтуер за държавата, обясни експертът. Друг позитив на системата с отворен код е, че предоставя възможност за преизползване на парчета от подобни проекти в други такива, посочи Божанов. 

Той коментира още темата и от гледна точка на сигурността. По думите му софтуерът с отворен код предоставя по-голяма сигурност. Той позволява откриването на проблемите в процеса на развитие, докато използваният в миналото принцип „сигурност чрез неизвестност“ крие неефективности. Освен изискването за отворен код Законът за електронното управление включва редица други критерии –  комуникация между отделните системи без нейното централизиране, създаване на Държавна агенция за електронно управление, която да следи за изпълнението на изисквания и др, допълни още той.  

Вижте повече във видеото: