Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

38% от българите казват, че биха дали подкуп за по-бърза административна услуга

Ваня Нушева, Прозрачност без граници, и съдия Душана Здравкова в Бизнес старт, 05.07.2016

08:33 | 5 юли 2016
Автор: Кирил Петков
Ваня Нушева, експерт от „Прозрачност без граници“. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Ваня Нушева, експерт от „Прозрачност без граници“. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

38% от анкетираните граждани заявяват, че биха предоставили подкуп, за да получат по-бързо административна услуга. Това показва колко е важно да не се създава корупционна среда. Това каза Ваня Нушева, експерт от „Прозрачност без граници“, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Йоанна Николова. В разговора с коментар по скайп за антикорупционните мерки в съдебната система се включи и съдия Душана Здравкова.

„Много е важно да насочим вниманието си към няколко ключови действия. Това са: необходимост от адекватни регулации, които не обременяват дейността на бизнеса, без въвеждане на излишни посреднически звена, отчетност на структурите на контролните институции на местно административно ниво и бързо действаща администрация при предоставянето на услугите“. 

Нушева говори и за връзката между корупцията и изборния процес, избирателните списъци, начина, по който се избират законодателните инициативи в Парламента, лобизма, както и контрола на контролиращите институции, особено на местно ниво.

"Без да искам да оневинявам съдебната система, тя винаги се появява в някакъв момент като необходимия грешник", каза съдия Душана Здравкова. "Има завладяване на държавата от корупция. Има политическа корупция, административна корупция, и паралелно с това корупция в съдебната система". "Промяна няма, защото първо, това, което се внесе като промени в Закона за съдебната власт, са осакатени промени и няма да доведат до реални резултати. Не виждам напредък и в електронната система, който ще доведе до прозрачност и реални мерки".

Вижте целия коментар: