Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Референдумът във Великобритания ще поднови дебата за устоите на Европа

Проф. Динко Динков, УНСС, в предаването Бизнес старт, 22.06.2016

08:19 | 22 юни 2016
Автор: Investor.bg
проф. Динко Динков, експерт в сферата на международните отношения и преподавател в УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
проф. Динко Динков, експерт в сферата на международните отношения и преподавател в УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Евентуалното излизане на Великобритания от ЕС /Brexit/ ще задълбочи кризата в ЕС. От друга страна обаче, оставането на Обединеното кралство в съюза няма да означава решение на проблемите в него. Това каза проф. Динко Динков, експерт в сферата на международните отношения и преподавател в УНСС, в предаването „Бизнес старт“ с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му основният сблъсък е свързан с традиционната национална идея или с това общественият живот да бъде организиран в пределите на една държава. Европа е „раздробена“ на малки държави, в чийто предели не може да се организира ефективен процес на производството на блага. Референдумът във Великобритания е добър повод да се обърне внимание на фундаменталните въпроси, пред които е изправена Европа, тъй като тя губи позиции, коментира още той. 

Дебатът трябва да бъде съсредоточен върху това дали трябва да се даде шанс на наднационалното начало или на връщането към националната държава. Според експерта референдумът ще има позитивен ефект що се отнася до подновяването на дебата за устоите на Европа.

Съществуват много фактори, които могат да доопределят общественото мнение. Макар и с малък процент обаче може да надделее вота в подкрепа на оставането на Великобритания в ЕС, прогнозира преподавателят в УНСС.   

Вижте повече във видеото: