Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Запазването на цената на тока ще има своя цена

Еленко Божков в Бизнес старт, 30.05.2016

09:11 | 30 май 2016
Автор: Кирил Петков
Енергийният експерт Еленко Божков, бивш член на КЕВР. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Енергийният експерт Еленко Божков, бивш член на КЕВР. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Повишение на цената на електроенергията от първи юли няма да има, но това ще има своя цена. Това каза енергийният експерт Еленко Божков, бивш член на КЕВР в своя коментар за свободния пазар на електроенергия в България в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

“Кой е луд в година на президентски избори да вдига цената на електроенергията! Цената ще се запази, но вероятно ще има санкции от страна на Европейската комисия, че се влияе на цената на независимите ЕСО (Електроенергийният системен оператор) и "Булгартрансгаз" и се нарушават основни правила на третия либерализационен пакет . Вероятно отново ще има протести във връзка с това".

В България се наблюдава траен спад на производството на електрическа енергия, който може да се оцени на около 10% спрямо миналата година, каза още Божков. По думите му този спад се дължи на "невъзможността България да изнася електрическа енергия, заради неконкурентоспособността" на външните пазари: 

"Имаме спад на износа на електроенергия с около 60%, докато ръстът на износа на Албания спрямо Гърция, само за първо тримесечие, е 400%“.

Вижет целия коментар: