Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Споразумението за свободна търговия с Япония може да бъде сключено до края на 2016

Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на икономиката и на външните работи, в Бизнес старт, 27.05.2016

09:43 | 27 май 2016
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Споразумението за свободна търговия между Япония и ЕС може да бъде сключено до края на 2016. Европейските държави имат интерес да внасят повече японски стоки. Японското автомобилостроене ще спечели най-много и японските автомобили ще поевтинеят с 10%. От обратната страна - в Япония ще бъде облекчена политиката за започване на бизнес от чуждестранни компании. Това каза Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на икономиката и на външните работи, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria. По думите му това споразумение е най-безпроблемно, докато TTIP няма да бъде сключено скоро. 

Керемедчиев коментира срещата на лидерите на Г-7 в Япония, описвайки я като разочароваща. "Очаквах повече икономически новини, финансови мерки и конкретика." Според него Китай и Русия трябва да са постоянни членове на тези срещи, тъй като са значими в икономически и политически аспект. 

Дебатите около Brexit той коментира така: "Сътресенията, които в момента се случва в ЕС, отслабването на еврото, бежанската вълна накланят везните в полза на Brexit. Големите компании искат оставане в ЕС, но малкият и средният бизнес смятат, че ако Великобритания е самостоятелна държава, те ще имат много по-добри възможности, отколкото ако участват в общата европейска експортна политика."

Вижте повече във видеото: