Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Земеделието дава огромен шанс за интеграция на ромите

Цветан Цеков, АЗПБ, и Румян Русинов, политолог, в предаването Бизнес старт, 25.05.2016

09:25 | 25 май 2016
Автор: Investor.bg
Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg
Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg

Земеделието дава огромен шанс за интегриране на ромите. Ако държавата прояви далновидна политика, те могат да бъдат интегрирани. Това каза Цветан Цеков от АЗПБ в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Когато тези хора бъдат обучени, това ще рефлектира върху създаването на по-висока производителност и предлагането на конкурентна продукция на конкурентна цена, обясни още той. По думите му предложението за въвеждане на еднодневни трудови договори е било опорочено, като се създават административни трудности. Локалните бюра по труда не обясняват на ромите какъв е принципът на работа. Това създава притеснения сред тях, че могат да загубят помощите си, каза още той.

Няма държавна политика за интеграция на ромите, каза от своя страна политологът Румян Русинов. Липсва последователност в политически действия – визия, стратегия, индустриализация и човешки капитал. По думите му е мит, че ромите нямат мотивация да се включат на пазара на труда. Проблемът е, че гореизброените предпоставки не са налице. 

Вижте повече във видеото: