Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Кога да очакваме нов състав на КЗК

Петър Славов, депутат от РБ, и Теодор Славев, експерт от Института за правни инициативи, в предаването Бизнес старт, 19.05.2016

08:46 | 19 май 2016
Автор: Investor.bg
Снимка: Velko Angelov/Bloomberg
Снимка: Velko Angelov/Bloomberg

Участието със свои номинации на неправителствените организации в избора на нов състав на КЗК е едно от важните предложения, което вече е прието от икономическа комисия, за да може процедурата да се развие нормално, да бъде конкурентна и прозрачна. Това каза Петър Славов, депутат от РБ, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Участието на гражданския сектор при избора на нов състав на регулаторни органи като КЗК има голямо значение, тъй като това е един от начините, по които може да се отвори целия процес по назначение на подобни органи. Проектът за процедурни правила е стъпка напред, но тя е твърде малка, несигурна и неубедителна,  каза от своя страна Теодор Славев, експерт от Института за правни инициативи. По думите му тази стъпка е далеч от минималните стандарти, върху които 17 неправителствени огранизации се обединяват през миналата година.

Проблемът с процедурните правила е общ. При избора на нов състав на регулаторни органи е необходимо да има достатъчно дълъг срок от поне 6 месеца, в който да се структурират дебати за състоянието на самия орган, посочи още Славев. По думите на депутата от РБ, от друга страна, след направените промени по повод процедурата за избор на ново ръководство на КЗК не се очаква да възникнат проблеми в процеса на приемане на пакета от предложения, гласувани в икономическа комисия, в пленарна зала.   

Вижте повече от видеото: