Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Темата тероризъм присъства при 67% от населението ежедневно

Д-р Тихомир Стойчев, експерт по сигурността и преподавател в НБУ, в Бизнес старт, 16.05.2016

08:12 | 18 май 2016
Автор: Севделина Илиева
Д-р Тихомир Стойчев, експерт по сигурността и преподавател в НБУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Тихомир Стойчев, експерт по сигурността и преподавател в НБУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Темата тероризъм присъства при 67% от населението ежедневно. Това показват резултати от изследване на обществените възприятия по отношение на заплахите от тероризъм и радикален ислямизъм, заяви д-р Тихомир Стойчев, експерт по сигурността и преподавател в НБУ, в ефира на "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"16% от анкетираните посочват, че разслоението в обществото в световен план е виновно за ислямистката радикализация. 71% смятат, че причините за активността на тези организации са съществуващите социални различия и социални конфликти, които политици и държавници проспиват.", каза още експертът. 

Според него България прави много във връзка със сигурността, но мерките е трябвало да бъдат започнати много по-рано. "Стратегията за сигурност беше приета през 2011, а това трябваше да се случи още през 2000. Редица добри експерти напуснаха системата тогава и се получи вакуум". Във връзка със състоянието на системата за сигурност в момента и пречките за влизане в Шенген той посочи, че критериите за влезлите по-късно в ЕС държави са били завишени. "Нашите партньори не си дават сметка, че ЕС е по-ефективен, когато работим заедно.". Според Стойчев България не е достатъчно активна в политически план. 

Утре в София ще се проведе голяма международна конференция, посветена на сигурността в Европа през XXI век. Участие ще вземат водещи експерти и политици.

Вижте целия разговор във видеото: