Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Трафикантите подклаждат бежанската криза

Бизнес старт, 04.05.2016

09:25 | 4 май 2016
Автор: Кирил Петков
Симеон Николов от Център за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Симеон Николов от Център за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Трафиканският бизнес вече е с обем 4 млрд. евро, а самата дейност на трафикантите предизвиква беженските потоци. Разделителните линии относно политическите решения на проблема стават все по-дълбоки, това каза Симеон Николов от Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria в своя коментар за възможните решения на проблема с миграционния натиск към Стария континент.

"Не се вземат предвид главни и може би далеч по-важни аспекти от бежанската криза, като отстраняване на причините, а без това няма решение. И второ – не се вземат мерки за една индустрия, която се разрасна. Индустрия, която може би има обем 4 млрд.евро - трафикантите. Впечатлението ми е, че самата дейност на трафикантската мафия предизвиква бежанските потоци. Дава се погрешна информация, че в Германия, в Швеция ще ги посрещнат с отворени обятия“. 

По думите на Николов Брюксел не може да мисли, че с военни кораби може да се борим с трафика на хора.

Симеон Николов коментира и изтичащия срок, в който Европейската комисия трябва да представи доклада за Гърция и степента, в която се справя с бежанската криза. „Изтича и срокът на Шенгенската регулация. Това означава, че страните, които желаят могат да се възползват от въвеждане на граничен контрол. 6 страни го пожелаха“.

Вижте целия коментар: