Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Предлаганите промени са смяна на целия пенсионен модел

Бизнес старт, 26.04.2016

09:36 | 26 април 2016
Автор: Кирил Петков
Иван Нейков, бивш социален министър и Никола Абаджиев, Асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Иван Нейков, бивш социален министър и Никола Абаджиев, Асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Предлаганите промени са смяна на целия пенсионен модел. Това казаха бившият социален министър Иван Нейков и Никола Абаджиев от Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria по повод предложението на Министерството на финансите, за изплащане на т. нар. втора пенсия, след като натрупаните пари по индивидуални партиди преминат в един общ пул. 

На въпроса какво ще се промени след измененията, Нейков каза: "Променя се всичко". По думите на експерта текстът не е коментиран нито с осигуряващите, с работодателите, нито с осигурените, синдикатите, нито дори на институционално ниво - с Министерството на труда и социалните грижи. 

"Не може така да влизаш, като слон в стъкларски магазин, без да си направил предварителна оценка до какво ще доведе всичко това. Тези 64 страници промени в закона са нова уредба на капиталовите фондове, а имат 10 страници мотиви, които преразказват съкратено текстове и няма никакви разчети - ако това бъде направено, до това ще се стигне, ако не бъде направено - това ще се случи. Ето това смущава експертите".

Самите изменения засягат всички елементи на капиталовите фондове, каза още Нейков. "Има промени по отношение на управлението на капиталовите фондове, по отношение на инвестирането на парите на хората, има промени по отношение на това как ще бъдат изплащани пенсиите. За пръв път в законодателството се появяват застрахователни компании, които ще влязат в осигурителната ни система. Всички тези огромни изменения представляват един нов модел".

По думите на Абаджиев пулът е присъщо формирование за капиталовите схеми, "което е необходимо при изплащане на пенсиите от капиталовите фондове, но неразбирането му има различни прояви от границите на глупостта".

"На фазата на изплащането, при капиталовите схеми, действително е добре средствата на пенсионера по индивидуалните партиди да отидат в т. нар. пул или фонд. Той е тип мултифонд, защото той трябва да се управлява по един по-консервативен начин. Да се пазят тези пари, но той трябва също да носи доходност, за да се актуализират пенсиите. Преди години обсъждахме въпроса в работни групи, съвместно с НОИ, социалното министерство и КФН - да се освободят необходимите резерви, какви да бъдат източниците, как да се формират... Всичко това се отлагаше, отлагаше и сега изведнъж се появяват тези промени".

Вижте целия коментар: