Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

2016 няма да успее да повтори нивата на заетост през 2015

Явор Алексиев, икономист в ИПИ, в предаването Бизнес старт, 20.04.2016

09:21 | 20 април 2016
Автор: Investor.bg
Снимка: Тomohiro Ohsumi/Bloomberg
Снимка: Тomohiro Ohsumi/Bloomberg

Позитивната тенденция, която наблюдаваме на трудовия пазар в България започна в края на 2013, докато 2015 беше най-силната година за пазара на труда. Макар, че 2016 започва обещаващо, тя няма да успее да повтори нивата на създаване на заетост през 2015. Това каза икономистът от Института за пазарна икономика Явор Алексиев в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Все още голямата част от безработните нямат доверие на бюрата по труда и Агенция по заетостта като канал за намиране на работа. Делът на хората, които прибягват до услугите на държавните институции, е под 42% за 2015, посочи икономистът. 

2/3 от обявените свободни работни места в Агенция по заетостта не съдържат информация за размера на предлаганото заплащане и продължителността на работното време. Това затруднява трудовото посредничество на институцията, тъй като хората не знаят за какво кандидатстват, обясни още той. 

Над 70% от лицата се опитват да намерят работа чрез съдействието на роднини и познати. В повечето случаи обаче българите търсят работа по различни канали. Проблемът е, че по линия на конкурсните изпити все още няма култура за търсене на работа сред трудоспособното население.

Младежите са единствената възрастова група, при която не можем да говорим за възстановяване на пазара на труда, посочи още икономистът. През 2015 беше регистрирана рекордно ниска заетост сред младежите. Една от причините е повишаването на минималната работна заплата със сериозни темпове през последните 2-3 години.