Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Ще излязат ли изчисленията на правителството?

Проф. Гарабед Минасян, финансист, в предаването Бизнес старт, 11.04.2016

08:21 | 11 април 2016
Автор: Investor.bg
Проф. Гарабед Минасян. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Гарабед Минасян. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако Европа се развива с прираст на БВП от 1%, трябва да имаме поне 5% прираст на БВП на България, за да не се увеличава пропастта. Това каза финансистът проф. Гарабед Минасян в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria. 

Основните фактори, които могат да задвижат икономиката, са инвестициите. За 2015 е достигнат ръст на БВП от 3%, докато инвестициите са нараснали с 2,5%. Инвестиционното равнище през 2015 е с 30% по-ниско спрямо предкризисния период през 2008. Общо за 2016-2017 правителството предвижда ръст на БВП от 4,5% при условие, че очаква реален спад на инвестициите с близо 2%, каза още финансистът, коментирайки дали прогнозите на правителството ще бъдат оправдани. 

По думите му наличието на дефицит и външен дълг не е достатъчно условие, за да се направи извод дали това ще доведе до положителен или отрицателен ефект. 

"Единственото сравнение е с темповете на прираст на БВП. Ако емитирам дълг от 100 лв., обаче предвиждам да получа от него 120 лв., тогава ефектът е положителен."

Темповете на прираст на външния дълг и дълга на правителството растат много по-бързо от темповете на прираст на БВП, посочи още той. Според финансиста това поставя въпроса за реалната необходимост от емитирането на нови дългове, когато те не подпомагат икономическия растеж на страната.

Вижте целия коментар във видеото: