Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Застрашават ли здравето на служителите вентилационните инсталации в офисите?

Инж. Стоян Петелов, управител на "Аксис Клима", Деян Керай, управляващ партньор на "Клима Билд", Бизнес старт, 13.05.2020

11:33 | 13 май 2020
Обновен: 11:40 | 13 май 2020

Натрупаният опит досега показва, че вентилационните инсталации не предполагат разпространение на коронавируса. При вирусите е нужен носител, който да предава заразата. От тази гледна точка основното, което трябва да се прави, е почистване на работните места и спазване на дистанция между хората. Това каза инж. Стоян Петелов, управител на "Аксис Клима", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Американската асоциация на ОВК инженерите препоръчва, че вентилационните инсталации в офисните сгради трябва да работят непрекъснато с цел намаляване на концентрацията на вируси в работните места". 

Той обясни, че при вентилациите, които имат частична или пълна рециркулация, е препоръчително да се добавят филтри, но не навсякъде има такава техническа възможност. "Където няма такава възможност, се препоръчва да се отварят помещенията и да се проветрява", допълни гостът.

"От асоциациите обясняват, че има по-голям риск от разпространение на коронавируса, когато не са аклиматизирани помещенията и хората работят при различни от обичайната температура и влажност". 

По думите му основното, което трябва да се има предвид, е отстоянието между хората, почистването на свободните повърхности и спазването на хигиена.

"Относно климатизацията се препоръчва непрекъсната вентилация на тоалетните и санитарните възли, както и на помещенията, където са работниците".

Той коментира, че най-бързите решения са локални пречистватели на въздуха, които имат вградени филтри. 

Деян Керай, управляващ партньор на "Клима Билд", коментира, че системите, които се използват в офисните сгради трябва да работят на 100% пресен въздух, да няма рециркулация и изпозлване на вътрешен въздух. 

„Ако се използва вътрешен въздух, трябва да бъдат приложени филтри, които се използват в болниците, за да се премахват вирусите във въздуха“. 

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук.