Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Намаляването на ДДС за заведенията е път към различно третиране на отделен сектор

Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика, Бизнес старт, 13.05.2020

10:10 | 13 май 2020
Обновен: 10:16 | 13 май 2020

Решението ДДС за заведенията да стане 9% е комбинация от политическа отстъпка към ресторантьорския бранш и сметка, че ударът върху бюджета няма да е толкова съществен. По този начин се отваря вратата към различно третиране на отделен сектор, което означава потенциал за огромен натиск от страна на другите сектори. Това каза Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Решението е политическо и дори финансовият министър не бе съгласен. Ресторантьорският бизнес бе най-силно удареният и най- активен в критиките срещу ограничителните мерки срещу коронавируса".

Той коментира, че още в първия ден се даде отстъппка с намаляването на ДДС и за книгите, тъй като е трудно да се удържи различно отношение само за един сектор.

"Трябва да се даде информация колко ще струва това на бюджета. Въпросът е дали това е най-добрият начин, а другият е свързан с натиска от другите сектори, както и дали този ход отваря вратата за данъчни измами".

По думите му опитът в България показва, че временните мерки у нас са постоянни.

"В тази извънредна ситуация е много трудно да се изчисли точният ефект на намаленото ДДС".

Ганев отбеляза, че предстои да видим дали намаляването на ДДС ще отиде за изсветляване на плащането на заплатите на служителите, или за намаляване на цените.

"Не мисля, че ще има разлика в цените. Всичко зависи от собствениците на заведения и как експлоатират освободения ресурс".

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук.