Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Над 30 транспортни фирми претендират за обезщетение заради картел при цените на камионите

Анна Тюнис-Бамбалска от адвокатска кантора Marzillier, Dr. Meier & Dr. Guntner Rechtsanwaltsgesellschaft mbH, Бизнес старт, 16.04.2020

10:35 | 16 април 2020
Обновен: 08:15 | 4 юни 2020

Над 1000 транспортни компании от 17 страни членки на Европейския съюз (ЕС) са завели колективен иск пред Градския съд на Мюнхен срещу производители на камиони заради обвинение в картел при цените. От тези компании над 30 са български. Претенциите им са за обезщетение в рамките на общо 5 до 11 млн. евро от нарушителите на картелното споразумение, коментира Анна Тюнис-Бамбалска от адвокатска кантора Marzillier, Dr. Meier & Dr. Guntner Rechtsanwaltsgesellschaft mbH, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Решение се очаква до 2 години", поясни Анна Тюнис-Бамбалска.

5-10 хил. евро е обезщетението за камион, посочи Тюнис-Бамбалска, като уточни, че размерът е установен на база на извънсъдебни експертизи.

Гостът коментира и темата за мерките срещу коронавируса в Германия. Тя подчерта, че се отварят училищата за всички, които ще държат матура тази година.

По нейните думи здравният разум и дисциплината на германците им помагат да преодолеят ситуацията.

Подкрепа за фирмите

По повод финансовата помощ от страна на държава към засегнатите фирми гостът обясни, че обичайно германците са тромави във взимане на решения и поемат минимален риск, но този път малките и средни предприятия са подпомогнати изключително бързо. Подкрепени са с финансов пакет на стойност 40 млрд евро, от който средствата са изплатени за дни.

Целия разговор чуйте във видео материала.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.