Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Проблемите във винения сектор ще се задълбочават заради коронавируса

Благой Кузмански, главен сомелиер в Seewines, Бизнес старт, 11.03.2020

09:46 | 11 март 2020
Обновен: 13:12 | 4 юни 2020

Изключително сме щастливи, че получихме наградата "Златна мартеница" за иновативна компания с мащабна инвестиционна програма. Нещата, които правим и ни отличават, не са малко. Сред тях са вноса на редки вина в страната, предлагаме услугата и съхранение на вина за наши клиенти и др. Това каза Благой Кузмански, главен сомелиер в Seewines, в предаването Бизнес старт с водещ Христо Николов.

„Имаме склад, в които поддържаме влажност от около 65-70%, температурата е 11 градуса. Идеята е заимствана от Лондон“.

„Опитваме се да наложим културата и разбирането, че виното може да е инвестиция, тъй като на Запад това е много разпространено“, обясни още гостът.

По неговите думи все по-интересни стават малките производители, които предлагат занаятчийски вина, а дегустациите и образователните кампании помагат за развитие на сектора.

„Ситуацията около коронавируса се отразява и на винения сектор, тъй като световни изложения бяха отменени, а има и отлив на клиенти от ресторантите. Очакваме обаче проблемите да се задълбочат през следващите месеци, тъй като кризата едва сега навлиза в България“.

„Доставките ни от Италия са задържани, тъй като има проблеми с придвижването в страната, която в момента е най-силно засегната от разпространението на коронавируса в Европа. Но така или иначе има достатъчно италианско вино в България“, каза още Благой Кузмански.

Повече по темата за инвестиционното вино гледайте във видеото.