Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как наградите на БАИТ стимулират творчеството и иновациите?

Огнян Траянов, БАИТ, Теодор Тодоров, ТУЕС, Бизнес старт, 26.02.2020

11:38 | 26 февруари 2020
Обновен: 11:38 | 26 февруари 2020
Огнян Траянов, БАИТ, Теодор Тодоров, ТУЕС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Огнян Траянов, БАИТ, Теодор Тодоров, ТУЕС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Както всяка година на наградите на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) има много силно на присъствие на номинации за младежката награда. Там бе най-оспорвано и затова присъдихме две първи награди. Това каза Огнян Траянов, БАИТ, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова

"Ние подкрепяме собствени разработки, които са създадени извън учебната зала като стимулираме творчеството. Наградите са не само за софтуер и електроника, но и за хидравлика, изработка на 3D принтери и други".

Той отбеляза, че прави много силно впечатление, че кандидатите са от различни градове в България като Шумен, Пловдив, Враца, София и други.

Теодор Тодоров, ТУЕС,  говори за създадения от него прототип на механизирана инвалидна количка, който е отличен с първа награда.

"Целта на проекта ми е да помогне на хора с двигателни проблеми да бъдат по-независими в ежедневието си. Тя предоставя функцията за изкачване на стълби. Освен това прогнозната ѝ цена драстично по-ниска спрямо конкурентни продукти".

По думите му други прототипи са на стойност от 9 хил. евро до 14 хил. евро. "Прогнозната цена за моя продукт е около 2 хил. лева", заяви Тодоров.

"Целта ни е с тази награда да стимулираме работата по проекти извън официалната образователна програма. ОИСР и Световният икономически форум подчертават, че една от ключовите компетенции, която ще се търси, е творчеството. Заложили сме на тези критерии още от създаването на конкурса", коментира Траянов.