Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Овчаров: Либерализацията ще оскъпи тока и няма да премахне дисбалансите в системата

Коментар на Румен Овчаров за проверката на КЗК в Лукойл Нефтохим Бургас, казусът Булгартабак и цената на електроенергията в предаването Бизнес старт, 25.03.2016

10:02 | 25 март 2016
Автор: Кирил Петков
Румен Овчаров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Румен Овчаров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Либерализацията на електроенергията не е панацея. Тя има смисъл, когато създава възможност за избор на потребителя и конкуренция за производителя. В енергетиката навсякъде в Европа тя не създава нито едното, нито другото. Това каза бившият енергиен министър Румен Овчаров в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria. Либерализацията ще оскъпи тока и няма да премахне дисбалансите в системата. 

„Навсякъде резултатите от това, което аз наричам псевдолиберализация са едни и същи, защото това са естествени монополи и ние изксутвено се опитваме да създадем някакви условия за либерализация. В България упражненията по либерализация, които текат вече 20 години доведоха до шесткратно увеличение на цената на електроенергията“. 

Относно големите дефицити в енергийната система, Овчаров каза: „Тези дефицити не паднаха от небето, а бяха следствие на политики, които бяха провеждани през последните 6-7 години, но малко ще се разгранича от ентусиазма, който е обхванал управляващите. НЕК е на загуба, 220 млн. лв. Вярно, че не са почти 600 млн. лв., но е на загуба. Освен това основните проблеми не са решени – плащанията по възобновяемите енергийни източници“.  

„Най-после управляващите разбраха, че цената на електроенергията не е социална, а икономическа категория и за социално слабите трябва да се грижим по друг начин, а не чрез цената на електроенергията. За енергийно бедните трябва да има специална грижа на държавата, а не чрез цената на електроенергията да спонсорираме не само енергийно бедните, но и енергийно богатите“. 

Проверката, която води КЗК за наличието на картел, както и за господстващо положение на „Лукойл Нефтохим Бургас" Овчаров, в качеството си на представител на държавата на Надзорния съвет на компанията коментира така: „Държавата, когато някога е продавала "Нефтохим Бургас" на руската компания, е оставила на представителя си там чисто представителни функции и право на вето само при закриване на производството и намаляване на производствени мощности. На 22 март цената на едро на Лукойл в Бургас е 1,59 лв. за литър дизел. Тази цена е цената на едро в Бургас. Няма как във Варна цената на дребно, след транспортните разходи и печалбите на търговеца на едро и на търговеца на дребно, цената да бъде 1,52 лв. Тук чудеса не стават. Може би от някъде другаде се доставя, но аз не знам от къде и не мога да говоря по този въпрос“.

"КЗК няма да си измие мръсната съвест по отношение на своето бездействие за това, което се случва на пазара на горива в България. Едно твърдение като "господстващо поведение", хвърлено в общественото пространство, без каквото и да било доказателство с твърдение, че някой продава някъде по-евтино... Продава, нали говорим за пазарна икономика".

На въпроса как ще протече диалогът между Лукойл и Марешки, Овчаров каза: „Аз не виждам никакъв повод за диалог с Марешки, още повече за каквато и да било разправия. Има си държавни органи, които трябва да установят има ли някакви проблеми в това, което прави Лукойл и второ, какво прави и какво продава г-н Марешки. А не да се замеряме със сензационни твърдения. Нека институциите да проверят фактите“.

„Лукойл завършва една от най-добрите си години. За пръв път от няколко години ще бъде на печалба в рамките на 100-на милиона и ще плати данъци по тази печалба, което също не се е случвало от дълго време“.

Проблемът в Булгартабак не е собствеността, той беше решен през 2011 година по време на приватизацията, каза Овчаров.

"Петте процента, които Делян Пеевски има в Булгартабак, са явните. За мен няма никакво съмнение, че собственик на Булгартабак в момента е Делян Пеевски, чрез различни офшорни компании. По отношение на това, че Булгартабак се отказва от пазарите си в Близкия Изток, според мен е точно обратното – тези пазари се отказаха от него, поради няколко години“.

На въпроса дали има амбиции да се върнете в политиката, Овчаров каза: „Не мисля, че съм излизал от политиката. Да правиш политика не е задължително да имаш пагон. Достатъчно е да се чува твоето мнение. Мисля, че моето мнение се чува. Мина времето, когато можех да стана лидер на БСП. Има млади хора, които могат да свършат по-добре от мен тази работа".

Вижте целия коментар: