Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Гълъбинов: България може да се превърне в координационен център за сигурност

Бизнес старт, 25.03.2016

08:44 | 25 март 2016
Автор: Кирил Петков
Румен Гълъбинов, финансист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Румен Гълъбинов, финансист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Терористичните атаки не са нещо ново за Стария континент. Европа има достатъчно събран опит и трябва да го използваме, за да не позволяваме на тероризма да се отразява върху икономиката. Това каза финансистът Румен Гълъбинов в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria в своя коментар за финансовите загуби от тероризма.

"Европейците ще трябва много повече да инвестират в общата евро-атлантическа сигурност и тук виждаме ролята на НАТО. Тук е и ролята на България. Ние бихме могли да се превърнем в координационен център за сигурност, както и в център за киберсигурност. Това отваря и възможности за инвестиции".

Тероризмът имат пряко и косвено икономическо въздействие върху Европа, каза Гълъбинов. "Почеркът на атентатите в Париж миналата година и в Брюксел тази година е един и същ и прекият икономически ефект е проваляне на пътувания, ограничаване на пазаруване. Когато стана атентата в Ню Йорк преките щети бяха изчислени на около 25 млрд. долара, а косвените достигнаха до 58 млрд. долара. Ние ще видим дълготраен ефект върху европейската икономика".

"Вероятно ще сме свидетели на един шифт на инвестициите в Европа от кохезия към сигурност и отбрана".

Вероятно ще трябва да се гласува промяна в бюджета на Европа в частта отбрана и сигурност, от друга страна във всяка държава, която се чувства заплашена, или има натиск, включително и във връзка с бежанците, бюджетите трябва да бъдат актуализирани, каза финансистът. "Поради повода сега, за борба с тероризма, вероятно доста правителства на европейски държави ще се възползват, да оправдаят раздуването на държавните си разходи. Вероятно 3% бюджетен дефицит няма да бъдат толкова силен ограничителен праг и много държави ще го преминат, 60% по Маастрихските критерии на дълг към БВП вероятно също ще бъдат преминати. Това разваля финансовата дисциплина на всички държави от ЕС".

Вижте целия коментар: