Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Путин прокламира края на постсъветския период на Русия

Георги Минчев, Българо-руска търговско-промишлена палата, Бизнес старт, 16.01.2020

08:51 | 16 януари 2020
Георги Минчев, Българо-Руска търговско-промишлена палата. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Георги Минчев, Българо-Руска търговско-промишлена палата. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Руският президент Владимир Путин очевидно възнамерява да изгради съвременен модел на управление в Русия, който да е консенсусно подкрепен от руските граждани, влиятелните и представителните и други видове групи. Моделът на обществено устройство очевидно е изчерпан. При всички случаи президентът ще се стреми да запази интересите на Русия, коментира Георги Минчев, Българо-руска търговско-промишлена палата, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"С годишното си обръщение Владимир Путин промени традиционните акценти. Рязко премести фокуса на внимание от външнополитическите предизвикателства пред Руската федерация и въпросите, свързани с отбраната, сигурността и острото противопоставяне на обичайните конкуренти в международен план към вътрешнполитическата и икономическа проблематика и въпросите около доходите на гражданите, социалната сфера и модела на държавно и обществено устройство на Русия".

Георги Минчев определи хода на руския премиер Дмитрий Медведев да подаде оставка като честен и колегиален ход, с който се освобождава пространството пред инициативата на Путин да подреди процесите съгласно презентирания от него замисъл. "Много подробности обаче не бяха изговорени", изтъкна, от друга страна, гостът.

"Предстои Путин не само да си доразвие тезата, но и назначената от него вчера конституционна комисия да оформи това в цялостен проект за промяна на държавното устройство, който да бъде представен за широко обсъждане. Путин по същество прокламира края на постсъветския период на Руската федерация".

"Осигуряването на надежден механизъм за смяна на хората във властта - това означава и механизъм за смяна на фигурата на президента, както и на тези след него. В историята на Русия въпросът за смяната на лидера без загуба на качество е исторически проблем", уточни Минчев.