Руският премиер Дмитрий Медведев подаде оставка

Това се случи часове, след като Путин предложи промени в конституцията на страната

16:39 | 15 януари 2020
Подалият оставка министър-председател Дмитрий Медведев. Снимка:  Andrey Rudakov/Bloomberg
Подалият оставка министър-председател Дмитрий Медведев. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руският министър-председател Дмитрий Медведев подаде оставка и обяви, че президентът Владимир Путин ще формира ново правителство. Това се случва само няколко часа, след като Путин призова за серия от конституционни промени в годишното си обръщение, съобщава Bloomberg.

Медведев, който е министър-председател от 2012 г., ще заеме поста на заместник-председател на Съвета по сигурност, става ясно от официална позиция на Кремъл.

„Предложените от Путин реформи означават фундаментални промени в конституцията“, заяви Медведев. „Смятам, че е правилно да си подам оставката при тези обстоятелства“, допълва той.

Руският президент Владимир Путин представи предложения за конституционни промени, които предвиждат увеличаването на правомощията на парламента и някои правителствени институции. Ходът на Путин увеличи опасенията, че той се стреми да запази властта си и след изтичането на мандата му през 2024 г.

Освен това в обръщението си Путин обеща да повиши жизнения стандарт и икономическия растеж. Русия се бори за подобряване на икономиката през последните години на фона на ниските цени на петрола и западните санкции. Правителството на Медведев отдавна е критикувано за това, че не постига особен напредък и оценките на неговата популярност изостават от тези на президента.

Предложенията на Путин не включват някакви мащабни промени, чрез които да бъде създаден нов пост за него. Но потенциалните промени могат да прехвърлят по-голямата власт на парламента и Държавния съвет.

"Това са много сериозни промени за политическата система", коментира Путин.

Руският президент посвети 80-минутната си конференция на социални проблеми. Той предложи нови стимули за справяне с проблема с намаляващата раждаемост и обеща ускорен икономически растеж.

„Конституционните промени могат да бъдат одобрени единствено след провеждането на референдум“, обяснява Путин. Според мерките парламентът ще има по-голяма тежест при избирането на министър-председател.

„Путин предлага промени, които са свързани със смяната на властта. Русия сега е силно президентска република и трансформацията може да бъде само към президентска република“, коментира Алексей Макаркин, заместник-председател на базирания в Москва Център за политически технологии. „Все още не е ясно каква позиция би заел Путин в бъдеще“, допълва той.

От 2008 г. в продължение на 4 години Медведев бе действащият президент на Русия, когато Путин напусна Кремъл, тъй като трябваше да се съобрази с конституционните правила за продължителността на мандата. В края на първия си мандат през 2012 г. Медведев предаде президентството обратно на Путин. Година по-рано през септември на конгреса на управляващата "Единна Русия" бе обявено, че смяната на позициите на двамата лидери е била договорена няколко години предварително. 

Демографски проблеми

Предложените промени включват и конституционна забрана за притежаването на чуждо гражданство от страна на висши политици или съдии, а кандидатите за президент ще трябва да са живеели постоянно в Русия поне от 25 години.

Путин започна речта си с предупреждение, че намаляващото население е заплаха за бъдещето на Русия.

„Съдбата на Русия и историческа ѝ перспектива зависят от това колко сме като народ. Вече сме в много сложен демографски период“, заяви той. По думите му ниските заплати са директна заплаха за демографското бъдеще.

Путин призовава и да се разшири програмата за стимулиране на раждаемостта. Сега благодарение на нея всяко семейство получава по 467 хил. рубли при раждане на второ дете. Сумата ще бъде увеличена със 150 хил. рубли, а за трето дете също се предвижда повишение. Финансовият министър обяви, че за 2020 г. програмата ще струва между 400 и 450 млрд. рубли, а през следващите години още повече. Путин си е поставил за цел до 2024 г. средно на всяка жена да се падат по 1.7 деца спрямо 1.5 през миналата година.

В миналогодишната си реч президентът обеща, че руснаците ще усетят промени за по-добро през 2020 г. Правителството се хвали с успехите си за намаляването на инфлацията и лихвите, но икономическият растеж остава на ниво от под 2%.

Скоро се очаква да стартира амбициозният инфраструктурен план, който Путин представи при встъпването си в длъжност през 2018 г., докато правителството ограничава други харчове, за да се справи при спад в цената на петрола или нова вълна от санкции.