Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Amazon е патентовала технология за плащане с видео селфи

Пазарен коментар на Бойчо Попов, 16.03.2016

09:00 | 16 март 2016
Обновен: 10:28 | 16 март 2016
Автор: Кирил Петков
Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Amazon е патентовала технология за плащане с видео селфи, което ще предостави допълнителна защита срещу измамници.

Aкциите на Sony Corp. скочиха до седмичен връх в Токио, след като компанията разкри по-подробно плановете си за своите комплекти за виртуална реалност и ще ги продава на значително по-ниска цена от тази на конкурентните устройства. Това подхрани оптимизма на инвеститорите за силна изява на японската компания при следващото поколение игри, предава Bloomberg.

Цените на акциите се повишиха с 4,2% до 2,912 йени за брой към 8:41 часа в Токио, което е най-големият ръст от 10 март, а Nikkei 225 Stock Average се свива с 0,4 на сто.

Комплектът Playstation VR ще влезе в продажба през октомври на цена от 399 долара, заяви компанията във вторник по време на конференция за разработчици на игри в Сан Франциско. Това е около половината от цената от 799 долара за HTC Vive, разработена от HTC Corp. и  издателя на игри Valve. Facebook Inc. пък оцени своя комплект Oculus Rift на 599 долара. И докато тези комплекти може да предложат по-качествени графики, те също така изискват и наличие на компютри от висок клас. За разлика от тях, устройство на Sony ще бъде на разположение на повече от 36 милиона души, които вече притежават PlayStation 4. 

„Това е наистина завладяваща цена, която има за цел завземане на пазарен дял и това е от ключово значение за успеха на всяка платформа за виртуална реалност", казва пред Bloomberg Дамян Прашки, анализатор в Macquarie Group Ltd. в Токио. „Sony вероятно счита, че PlayStation VR може да даде тласък на по-широката екосистема, нещо, което не само ще доведе до ръст на продажбите на PS4, но също така ще насърчи потребителите да преминат към PS5 в бъдеще".

До края на годината ще има повече от 50 игри за системата на Sony, заяви базираната в Токио компания. Electronic Arts Inc. вече готви версия на Star Wars Battlefront за устройството, въпреки че Sony отказа да поясни дали тази игра ще бъде сред тези, които ще се появят на пазара през тази година.

Oculus Rift започва да се продава на потребителите от 28 март, маркирайки началото на нова търговска ера за игрите с виртуална реалност. Използването на комплекта изисква мощен персонален компютър, който може да струва повече от 1000 долара. В момента има само около 13 милиона компютри по света, които притежават необходимите възможности за тази технология, показват данни на Nvidia Corp., най-големия производител на компютърни графични чипове.

Вижте целия коментар: