Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Нужна е законова рамка за симбиозата между бизнеса и образованието

Бизнес старт, 16.03.2016

08:59 | 16 март 2016
Автор: Кирил Петков
 Милена Стойчева, Junior Achievement Bulgaria и и д-р Красимира Чемишанска, изпълнителен директор на Амджен България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Милена Стойчева, Junior Achievement Bulgaria и и д-р Красимира Чемишанска, изпълнителен директор на Амджен България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Голяма част от новопоявилите се мега-компании са стартирали от университетите и това трябва да се стимулира. Изследователските институти могат да подпомогнат компаниите, а от друга страна участието на бизнеса в образователния процес също добавя стойност. Така се развиват уменията на 21 век,  които всеки от нас трябва да развива постоянно. Така Милена Стойчева, Junior Achievement Bulgaria и д-р Красимира Чемишанска, изпълнителен директор на Amgen България коментираха начина, по който висшето образование може да се насочи към иновативността в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.  

Според Милена Стойчева е необходима промяна в посока осъвременяване на учебните програми във висшите учебни заведения. "Трябва да има партньорство с бизнеса, защото в университетите се създават иновациите, а и защото, когато висшето образование се осъществява, заедно с бизнеса, то е на много по-добро ниво".

"Напредък в симбиозата между бизнеса и образованието има. Наличието на голям брой програми на доказани, големи компании доказа, че това е факт и вече трябва да се облече в законова рамка. Бизнесът заявява, че е готов да сподели своето ноу-хау, с което разполага и да го предостави на образователната система", каза Стойчева.

По думите на Красимира Чемишанска България показва една по дългосрочна визия. "Това, което предстои е да бъде направен добър синхрон, осигуряващ основна финансова грамотност, нужна за всеки един човек".

Вижте целия коментар: