Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Николов: От Турция зависи дали ще има мир в Сирия

Бизнес старт, 16.03.2016

08:28 | 16 март 2016
Автор: Кирил Петков
Симеон Николов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Симеон Николов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Мечтата на Турция е да завземане територията в Сирия, която счита исторически за своя и да блокира създаването на кюрдска държава там, като по този начин блокира и автономията на кюрдите в Турция. Именно Турция може да се превърне в ключовия фактор, дали ще има мир в Сирия или не. Това каза Симеон Николов, директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria. 

Относно преговорите с Турция, свързани с бежанската криза, Николов каза, че политиката в тази сфера не може да бъде водена само от една държава, била тя и локомотива на Европа. "Доста страни в Европа се противопоставят на исканията на Турция и катализатор бе и поведението на Турция спрямо някои издания, като "Заман".

Има и "нелогични искания", както и такива, чийто ефект е непредвидим, като настояването за сваляне на визите. "Тук, за съжаление, в Европа има съгласие". Единствено Франция и Кипър са изказали несъгласие, каза Николов. Последствията обаче за Европа, според специалиста от падането на визите за 80 млн. граждани, са неясни.

По повод отпусканите средства за Турция за справяне с мигрантската криза Николов каза: "Въпросът за солидарността в ЕС е много труден, но тук ЕС се води от много по-големи задачи в Турция, защото страната е ключов партньор за решаването както на бежанския, така и на други проблеми".

"Турция не контролира границите си за съжаление го прави умишлено, защото е силна полицейска държава и може да си позволи силен полицейски контрол".

"В Европа няма наивници, които считат, че Турция ще стане пълноправен член на ЕС, но не зная дали и желанието на Турция за участие в съюза е искрено, защото проучванията показват, че намалява желанието на населението". 

Николов каза и, че е "възмутително премълчаването на геноцида над кюрдите".

"За мен категорично този атентат в Анкара не е дело на кюрдите. Кюрдите извършват атентати не със самоубийствени актове и то само срещу военни. За мен това е дело на Ислямска държава".

 

Чуйте целия коментар: