Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как българин направи плакат за концерта на Metallica?

Дидо Пешев, илюстратор и музикант, Bare Hands Society, "Бизнес старт", 7 ноември 2019 г.

11:04 | 7 ноември 2019

Обадиха ми се от официалната мърчандайз компания на Metallica и споменаха, че са виждали мои работи за други банди – в случая за една шведска група Ghost. Не е имало конкурс за плаката, каза Дидо Пешев, илюстратор и музикант, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"В началото аз се свързвах с групите чрез мои приятели, които са тур мениджъри и организатори на концерти. След това започнаха самите мърчандайз компании да се свързват с мен", обясни той.

„Винаги се опитвам плакатите да дават винтидж усещане, все едно са изровени от шкафа.“

Във всеки плакат има някаква символика.

"Този плакат за концерта на Metallica във Варшава изобразява крилат полски хусар и е препратка към песен на групата от първия им албум – The four horsemen (Четирите конника). Символ е и знамето, което е част от логото на Metallica и албума им от 1989 г.", казва Пешев.

Художникът посочва, че от бизнес гледна точка е по-успешно другото му занимание с илюстрации върху дрехи.

"Плакатите много помагат и на бранда ми, който се припознава от аудиторията на всички тези групи. Целта ми за следващата година е да наблегна повече на концертните постери", допълва той.

"Опитвам се плакатите ми да изглеждат органично и мога да кажа, че природата и разходките в планината ме вдъхновяват".

"Във всеки плакат се опитвам да влагам символика, която представя групата или албума им, защото това са плакати за турнета. Работата по един подобен плакат отнема около месец по 4-5 часа дневно", заяви Пешев.

"Музиката много ме зарежда за рисуването и обратно. На 28 ноември в София в клуб Mixtape 5 ще е промоцията на новия албум Peacemaker на групата ми Last Hope. Този месец ще представим и обложката, която съм рисувал аз" каза в заключение Дидо Пешев.

Вижте видео с цялото интервю.