Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

По какво си прилича местната власт през Възраждането и сега?

Ангел Златков, програмен координатор на "Моята българска история", Бизнес старт, 23.10.2019

11:01 | 23 октомври 2019
Обновен: 11:06 | 23 октомври 2019

Възрожденската епоха е много интересна и много си прилича с днешната епоха. Възраждането е епоха на социална трансформация, навлизане на нов тип икономика и нови технологии. Към този момент тази трансформация се е случила в Западна Европа и българите тепърва се запознават с нея. Това каза Ангел Златков, програмен координатор на "Моята българска история", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Общините са един от основните стълбове на Възраждането. Те са сред основните институции, през които се случва промяната и навлизат въведенията".

Според Златков общините от този период са мястото, където младият български възрожденски елит се учи как се управлява, на основните принципи на държавността и как да си отстоява правата.

"От тази гледна точка е много интересен паралелът с днешните общини", коментира той.

Той обясни, че на първите местни избори след Освобождението е имало много интересни регионални особености, но е имало един голям консенсус.

"Избирали са се хора, на които обществото е вярвало. Те са били част от него. Те са се явявали като кандидати със своята история и тази на рода си. От тази гледна точка те са били много по-близо до проблемите на хората".

"И тогава е имало популизъм", заяви той.

"Някои кандидати са обещавали премахването на данъците".

Вижте целия разговор във видеото.