Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Балансираната корпоративна среда зависи пряко от здравето и мотивацията на служителите

Анелия Горгорова, изпълнителен директор на Casus Futura, Бизнес старт, 06.09.2019

09:10 | 6 септември 2019
Обновен: 09:10 | 6 септември 2019
Анелия Горгорова, изпълнителен директор на Casus Futura. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Анелия Горгорова, изпълнителен директор на Casus Futura. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Форумът "Employee Healthcare, Wellness & Benefits Summit" ще се проведе на 18-19 септември. Тематичният му обхват засяга професионалното прегаряне (burnout) и връзката между здравето на служителите, тяхната мотивация, ефективност и организационната среда. Отделно ще бъдат обсъдени постиженията на науката в тази насока, възможностите, инструменти и решения, които водят до бизнес растеж. Организаторите на конференцията ще предоставят в аванс анализи за състоянието на здравето на служителите, връзката с инструментите за мотивация и влиянието върху бизнес климата.

В корпоративна среда една голяма част от мениджърите се концентрират само върху резултатите, затова в такива случаи човекът като такъв и неговите очаквания и желания биват пренебрегнати. За да се получи балансирана среда, мениджърите не трябва да забравят, че преди всичко сме хора. Правилата могат да създадат градивна или токсична корпоративна култура. Механизмите за справяне с процеса на професионално прегаряне са различни, като човек носи и лична отговорност. Това заяви Анелия Горгорова, изпълнителен директор на Casus Futura, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Двата пътя на burnout

Единият е свързан с психиката, другият с физиката, уточни Анелия Горгорова. По отношение на своите лични механизми за справяне с професионалното прегаряне тя открои предимството на опита си. Другото предимство е, че имам силни опорни точки - това, което ме държи в баланс извън работата, като например семейството и хобита, посочи още тя.

Предстоящият форум "Employee Healthcare, Wellness & Benefits Summit", който ще се проведе на 18-19 септември, ще представи анализи на състоянието в България по тази тема. Бърнаут е много малка част от темата за здравето на хората. Тенденциите в този план трябва да разглеждаме в дълбочина и да ги пренесем в корпоративна среда, за да ги анализираме.

"Има увеличение на броя на ракови, сърдечно-съдови заболявания, както и драстично нарастване на случаи, свързани с психичното здраве, депресии, панически атаки, което се отразява на качеството на живот и на мотивацията на служителите, а това рефлектира и върху бизнеса. Количествените натрупвания водят до качествени изменения - например недоспиването, нередовното хранене".

Тиймбилдингът не е панацея за разрешаване на сериозни вътрешноорганизационни проблеми. Това е възможност да се забавляваме с хора, с които работим добре, в противен случай може да се възприеме и като нещо неприятно, смята изпълнителният директор на Casus Futura.

По повод постиженията на науката в областта Анелия Горгорова изтъкна приноса на професор Даниела Кауфер, която разполага със собствена лаборатория и е декан на Berkeley. "Тя работи в посока да открива как външните фактори въздействат върху мозъка. Темата за стреса е силно подценявана. Кауфер ще разкаже за тези процеси", отбеляза още Горгорова.