Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Мартин Захариев: Не съм убеден, че финансирането ще реши проблемите на европейските технологични компании

Мартин Захариев, Фондация „Право и Интернет", „Бизнес старт“, 27.08.2019 г.

08:43 | 27 август 2019
Автор: Георги Карамфилов
Мартин Захариев, Фондация „Право и Интернет", „Бизнес старт“, 27.08.2019 г.
Мартин Захариев, Фондация „Право и Интернет", „Бизнес старт“, 27.08.2019 г.

Създаването на европейски фонд за подпомагане на европейските технологични компании едва ли ще скъси особено дистанцията с американските и азиатските гиганти в тази област. Това смята Мартин Захариев от фондация „Право и Интернет“, коментирайки темата в сутрешния блок „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„За мен проблемът не е само във финансирането и не съм убеден, че само чрез европейски фонд ще се постигне желаният ефект“.

ЕС планира създаването на фонд за подпомагане на технологичните компании в Европа, с който да се бори доминацията на американски и азиатски гиганти в тази област. Гостът в предаването е уверен, че на европейските компании не им липсва ноухау, знание или умение, за да се конкурират с най-големите в своята област, но оспори финансирането, като единствената пречка пред по-мащабното им развитие.

Темата с въвеждането на дигитален данък стана повод за напрежение между САЩ и Франция, след като Емануел Макрон реши да обложи най-богатите технологични компании с допълнителни ставки, а Доналд Тръмп на свой ред заплаши френските вина. Добрата новина от срещата на Г-7 е, че двамата лидери успяха бързо да постигнат някакво споразумение по тази тема, смята още Захариев.

Целия разговор може да откриете във видеото.