Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Бизнесът и младите родители имат различни разбирания за гъвкаво работно време

Мариела Станулова, основател на "Тук-там" (организация на българите с опит и образование в чужбина) и на инициативата "Академия за родители"; Даниела Данаилова-Шербел, член на УС на "Тук-там", маркетинг и ПР в организацията,

09:39 | 9 август 2019
Обновен: 14:58 | 6 юни 2020
Даниела Данаилова-Шербел, член на УС на "Тук-там", маркетинг и ПР в организацията, и Мариела Станулова, основател на "Тук-там" (организация на българите с опит и образование в чужбина) и на инициативата "Академия за родители". Снимка: Bloomberg TV Bulgari

Дефиницията за "гъвкаво работно време" е различна сред младите родители и бизнеса – за бизнеса то е изместване на началото на работния ден например, доколкото за младите родители е по-скоро работно време, ориентирано повече към резултати, отколкото към прекарани часове в офиса. Това каза Мариела Станулова, основател на "Тук-там" (организация на българите с опит и образование в чужбина) и на инициативата "Академия за родители", в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Основните качества, които работодателите търсят у служителите си, са свързани с адаптивността, умението за общуване, желанието за учене.

„Това, което повечето фирми правят за привличане на кадри, са гъвкавото работно време, възможност за работа от вкъщи, допълнително здравно осигуряване, карти за спорт“.

Според Станулова желанието за учене се засилва у повечето млади майки.

„По време на майчинството младите майки много често започват да учат нови неща, езици, много от тях стартират бизнеси“.

Компаниите вече имат готовност да помислят за начините, по които да направят работното място по-подходящо за младите родители, отбеляза Даниела Данаилова-Шербел, член на УС на "Тук-там", маркетинг и ПР в организацията.

Работодателите трябва да обърнат повече внимание и на служителите, които отглеждат децата си сами, добави Данаилова-Шербел.

Гостите разказаха повече и за предстоящия "Кариерен кошер 2019", който ще се проведе на 4 септември в София. Вижте повече във видео материала.