Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Еколозите убиват индустрията в Европа

Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България, „Бизнес старт“, 29.05.2019 г.

10:00 | 29 май 2019
Обновен: 08:22 | 5 юни 2020
Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България, „Бизнес старт“, 29.05.2019 г.

Икономиката на Европейският съюз (ЕС) страда от години насам благодарение на еколози, които вземат решения на местно равнище, вместо да целят глобални промени, които да се отразят цялостно положително на околната среда, смята председателят на управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, коментирайки темата в сутрешния блок „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Увеличеното влияние на „зелените“ партии в Европейския парламент (ЕП) несъмнено ще застраши бизнеса. Проблемите с екологията трябва да се решават на глобално равнище, а не като се убива европейската индустрия. Европа генерира 10% от парниковите газове и има най-амбициозни планове за тяхното намаляване. В глобален план това няма да промени особено околната среда, но със сигурност ще доубие индустрията“.

Планът „Индустрия 2030“ предвижда някои промени, с които да не се ощетява до такава степен икономиката на „Стария континент“, но в миналото е имало и редица други подобни общоевропейски решения, които не са носили очаквания резултат, смята Велев.

„В „Индустрия 2030“ се предвиждат цифровизация, по-добро регулиране, ролята на иновациите и т.н. Това, което липсва, са човешките ресурси – умения и образование на хората“.

Васил Велев отбелязва, че от 2010 г. насам компаниите еднорози в ЕС са 3 пъти по-малко от тези в Китай и 5 пъти по-малко от САЩ, което е ясен знак за изоставането на икономиката. Като основна причина той посочва екологичните решения, които гонят индустрията от континента, а с нея се отдалечава и сферата на иновациите.

„България е на 122 място в света по наемане на висококвалифицирана работна ръка. Затова полагаме усилия за реформи в образованието. В следващите 20-25 години няма как да се развиваме устойчиво, ако нямаме добре регулирана трудова емиграция и внос на човешки ресурси“.

Целия разговор за проблемите на европейската икономика може да видите по-горе.