Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Хората не си дават сметка за замърсяването на Черно море

Илияна Стоилова, сърф училище "Акаша", Йоан Колев, сърф училище "Акаша" и Димитър Атанасов, Surfrider Foundation Europe, Бизнес старт, 31.12.2018

09:45 | 31 декември 2018
Илияна Стоилова, Йоан Колев, Димитър Атанасов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Илияна Стоилова, Йоан Колев, Димитър Атанасов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Онова, което събира Илияна Стоилова, от сърф училище "Акаша", Йоан Колев, от сърф училище "Акаша" и Димитър Атанасов, основател за България на Surfrider Foundation Europe, освен любовта им към морето и спорта, е каузата за опазване на чистотата на Черно море, за запазването на океаните и водните басейни свободни от пластмаси, неразградими боклуци и други резултати от човешката дейност. По темата за тези предизвикателства, породено от общата и кауза, тримата разговаряха в предаването "Бизнес старт" с водещата Живка Попатанасова.

Страстта към морето и морските спортове и у тримата се запалва от близки хора. Илияна е провокирана от родителите си още в детските си години, а Йоан от брат си, роден във Варна, от 10-годишен започва заниманията си с ветроходство. Димитър, роден в Бургас и израснал в Царево, е отраснал в семейство на рибар. Любовта към морето с годините прераства в кауза за запазването на неговата чистота и се проявява в различни предизвикателства, които имат за цел да привлекат вниманието на хората към проблема за чистотата на водния басейн, от която, по думите на Илияна зависи и здравето на хората, които общуват с морето.

Едно такова предизвикателство приемат Илияна и Йоан, когато прекосяват с уиндсърф 300 километра от най-северната до най-южната точка, от Дуранкулак до Резово. Те преминават морските мили с цел да насочат вниманието на обществото към това "колко безценно е морето и колко много неща могат да се правят в него, колко сила притежава и вдъхновява, а оттам и колко е важно за нас да го опазваме чисто от пластмасата, която застрашава водните обитатели, заплита се в сърфа и създава опасности и за хората", казва Илияна Стоилова. 

"Хората не си дават сметка за това колко сериозен е проблемът със замърсяването на Черно море", каза Йоан Колев. "Щом проблемът е нещо, което не виждаме, той не стои на дневен ред. Не се замислят колко боклук генерират всеки ден и какво се случва с него, когато бъде изхвърлен. Задачата ни е да насочим вниманието на хората, че има проблем със замърсяването, за да може всеки да се замисли".

Като част от глобална фондация, Димитър Атанасов посочи големите различия между отделните държави, които гледат по различен начин на проблема със замърсяването на моретата и океаните. Политиките, които правителствата водят и нивото, до което са достигнали в разрешаването на проблемите по опазване на чистата природа.

Обединяващото звено е политиката на ЕС.

От доста време се говори за кръгова икономика, за новите мерки, които целят ограничаването на употребата на пластмасови изделия за еднократно ползване. Атанасов посочи още наличието на много и различни платформи, върху които трябва да се работи, за да се постигне желания резултат.

Гледайте целия разговор във видео материала.