Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

България трябва да оптимизира средствата си за по-чиста електроенергия

Генади Кондарев, Сдружение За Земята; Константин Христов, WWF, Бизнес старт, 09.10.2018

09:25 | 9 октомври 2018
Генади Кондарев, Сдружение За Земята; Константин Христов, WWF. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Генади Кондарев, Сдружение За Земята; Константин Христов, WWF. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В България има много голям простор за преструктуриране и преминаване към по-чисти източници на електроенергия с цел подобряване на климатичните условия. Това каза Генади Кондарев, Сдружение „За Земята“, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Има близо 60 млн. лв. по Оперативна програма „Околна среда“, които са свързани с опазване на въздуха. Свидетели сме как средства изтичат по различни канали, отделно имаме и проекти, които не са най-правилните, а вече сме ангажирани дългосрочно с тях. По отношение на климата България трябва да помисли за оптимизация на средствата, които има, и да прецени правилно дългосрочните проекти, в които да инвестира“.

Кондарев коментира публикувания вчера доклад на специалисти от ООН, според който светът ще трябва да инвестира общо 38,5 трлн. долара и да спре използването на въглищни електроцентрали до 2050 г., за да предотврати климатична катастрофа.

Той даде за пример важността на правилно определените решения като посочи, че например нужда от изграждане на нови въглищни електроцентрали няма с оглед, че предстои преустановяване на процесите в тях до 2050 г.

„Светът трябва да избегне дългосрочни вложения в енергийни източници, базирани на изкопаеми горива. Една подобна инвестиция се изплаща в продължение на няколко десетилетия. Ако хоризонтът пред нас е 2050 г. като срок за спиране на всички подобни мощности, то една такава инвестиция би била нелогична“.

Колкото повече този процес се отлага във времето, толкова повече ще се оскъпи неговата стойност. Това каза Константин Христов, WWF.

Христов отбеляза и нуждата всички служители на подобни електроцентрали до момента да бъдат преквалифицирани.

Гостът посочи, че предстои кръгла маса, организирана от сдружение „За Земята“ и WWF, чиито участници ще са политици, експерти, представители на местните власти, неправителствени организации и синдикати. По време на тази среща ще се уточни как процесът по преквалификация на работещите до момента в сектора и въглищни електроцентрали да бъде осъществен, каза още Христов.

Вижте целия разговор във видео материала.