Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Преговорите България-Русия може да не променят цената на природния газ

Кирил Темелков, експерт, Българска газова асоциация; Мартин Димитров, икономист, бивш лидер на СДС, Бизнес старт, 10.09.2018

11:49 | 10 септември 2018
Кирил Темелков, експерт, Българска газова асоциация. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Кирил Темелков, експерт, Българска газова асоциация. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Предстоящите разговори между България и Русия няма да засягат само цената на природния газ и последващото ѝ намаление не е сигурно. Това каза Кирил Темелков, експерт, Българска газова асоциация, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Гостът направи коментара си по повод на покана на Русия към България за официална среща за предоговаряне на цената на природния газ след заведено антимонополно дело от Брюксел заради завишените цени, на които „Газпром“ продава на 8 европейски държави, включително и България.

„Очаква се на разговорите между България и Русия да има предложени по-добри договорни условия, които не касаят само цените. Сигурността на доставките например също е част от тях. Споразумението предвижда и държави от Централна и Югоизточна Европа да могат да предлагат част от контрактуваните с „Газпром“ количества на българския пазар, както и България да прави това на техните. Така ще се повиши конкурентоспособността на пазара, но това не е пряко свързано с цените и не гарантира понижението им“.

Икономистът и бивш лидер на СДС Мартин Димитров посочи две конкретни предложения за предстоящите разговори. Според него е важно по време на тях да има присъствие на представител на Европейската комисия (ЕК). Той даде за пример Полша, която е използвала подобен похват при разговори и е постигнала добри резултати.

Второто предложение на Димитров е създаването на координирана позиция между България и останалите европейски държави за уеднаквяване на цените.

Темелков изрази мнение, че съдействие от ЕК за намаляване на цената на природния газ не би могло да се очаква.

„Политиката на Европейския съюз (ЕС) цели налагане на свободен и либерализиран пазар и най-вече създаване на условия за лоялна и честна конкуренция. На тази база се търси пазарната цена на даден продукт. За сега няма примери ЕК да е застанала на дадена страна в преговорен процес, за да подпомага намаление на цената“.

Той добави, че цената на природния газ не е основният проблем за България. Според него драстичната ѝ промяна би донесла повече вреди, както и постигане на кризисна ситуация, която да доведе до невъзможност за осъществяване на доставки, тъй като страната няма алтернативен доставчик и евентуална ескалация на цените не би могла да бъде повлияна.

Вижте целия разговор във видео материалите.