Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Плевнелиев: Мандатът беше белязан от време на извънредна нестабилност

За първи път държавен плава постави иновациите в центъра на българската държавност, коментира президентът

08:30 | 1 февруари 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Безспорно труден мандат, белязан от време на извънредна нестабилност. Тя беше както вътрешно политическа, която се изрази в две служебни правителства, общо пет правителства, които се смениха и три парламента за две години. Но освен рекордна вътрешнополитическа нестабилност, ние имаме и рекорден брой кризи по света. Никога досега след Втората световна война човечеството не е било изправено пред такива огромни предизвикателства. Това коментира в най-дългото си телевизионно интервю досега, излъчено в ефира на Bloomberg TV Bulgaria президентът на България Росен Плевнелиев.

Държавният глава коментира и решенията си по време на президентския мандат и до каква степен е допускал грешки в последните четири години. „Спя много спокойно поради това, че лично аз виждам големия смисъл на това, което съм правил. Мога да посоча свои големи промени. Според мен обаче голяма, стратегическа грешка на ниво президент през тези четири години аз не съм допуснал. Надявам се да не допусна и до края. Разбира се, никой не е застрахован“, посочи Росен Плевнелиев.

Плевнелиев посочи, че по време на мандата му се е налагало да прави много сериозни персонални назначения. „Всяко едно от тях е от съществена важност за държавата, защото това не са случайни хора. Ето, аз трябваше още в първата година от мандата си да се разделя с началника на кабинета си. За мен това е едно назначение, което беше безспорно неуспешно. „Аз го отчитам като грешка“, коментира президентът.

„За първи път държавен плава постави иновациите в центъра на българската държавност, за първи път назначи две служебни правителства, за първи път в неговия мандат се организираха два референдума, за първи път български държавен глава дава път на пряката демокрация“, отчете действията си по време на последните четири години Росен Плевнелиев.

Повече може да видите във втората част от интервюто с държавния глава: