Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Археологически туризъм в България: Липсва фокус, освен при иманярите

Проф. Людмил Вагалински, археолог и ръководител на разкопките на Хераклея Синтика, "Бизнес старт", 09.07.2024 г.

09:58 | 10 юли 2024
Автор: Даниел Николов

В България има едно от най-добрите европейски законодателства за археология и опазване на археологическото наследство, но иманярството продължава на много високо ниво. Това коментира проф. Людмил Вагалински, археолог и ръководител на разкопките на Хераклея Синтика, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Няма друга европейска държава като България, в която все още да се вихрят такива мащабни нелегални разкопки, които унищожават културното ни наследство. Непрекъснато чуваме за заловени артефакти от чужди страни, които ни ги връщат, и това се отчита като успех - това не е успех, това отразява колко не сме овладели ситуацията. Вървим след събитията,.. дори да върнеш този предмет, той е предмет сам по себе си."

При срещи с МВР е било предлагано да се използва мобилно приложение, през което може да се сигнализира за съмнителни разкопки, но идеята не се е реализирала.

За културно-исторически туризъм се говори много в България, създават се пътни карти и проекти, и има успехи, но често не се използва експертизата на специалисти, каза Вагалински.

"Имаме много хубави, големи археологически обекти; в тях държавата е вложила много пари, имат инфраструктура, но не попадат в полезрението на властите. Същевременно се появяват други..."

Трябва да се направи по-дългосрочна стратегия за развитието на културно-историческия туризъм и инфраструкура, с повече фокус и не толкова кампанийно, добави Вагалински.

Рекламата на този вид археологически туризъм трябва да се води от хора, които все пак са запознати с материята, като този вид експертиза създава устойчив интерес, каза Вагалински и посочи успеха на интернет платформата Archeologia Bulgarica.

Една от последните големи находки на Хераклея Синтика е почти напълно запазена мраморна статуя, за която на база иконография се предполага, че изобразява римския бог на търговията Хермес. Статуята е предварително датирана около 2-и век н.е. и е намерена в големия канал на града при аварийно укрепване на древни градежи.

"Това е статуя на човешки размер, включително със запазена глава, което е много рядко - досега нямаме такава на Хераклея, а и по принцип те трудно оцеляват."

Статуята показва, че Хераклея Синтика не е загубила градския си статут в този период; скрита е в края на 4-и век, когато вече християнството е официалната религия на империята.

Има изключително силен интерес към находката в България и по света, като новината за нея, публикувана през портала Archeologia Bulgarica, е достигнала до 830 хил. души по данни до 7 юли, каза Вагалински.

Повече за намерената статуя и археологическите разкопки и опазване на Хераклея Синтика може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.