Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Норвежкият турист търси слънце, природа, храна. Но не знае за България

д-р Сийка Кацарова, председател на Български съюз по балнеология и СПА туризъм и вицепрезидент на Европейската СПА асоциация, в "Бизнес старт" 25.06.2024 г.

11:30 | 25 юни 2024
Обновен: 12:06 | 27 юни 2024
Автор: Георги Месробович

На първо място, за да стане България разпознаваема дестинация за норвежки туристи е нужна целева кампания. Също така директната самолетна линия Осло-София да бъде целогодишна и да има и до други големи български градове. След това идва индивидуалната роля на местната власт, хотелиерите и инвеститорите в дадените дестинации да се представят своя бранд. За норвежките туристи водещото са: слънчевите дестинации, качествената храна, природата и именно директната самолетна линия, това коментира д-р Сийка Кацарова, председател на Български съюз по балнеология и СПА туризъм и вицепрезидент на Европейската СПА асоциация, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

За първи път Български съюз по балнеология и СПА туризъм представя България като дестинация в Норвегия, като промотирането на родния туристически бранш в скандинавската страна е част от програмата им, каза Кацарова. Една от срещите в Норвегия е била с организацията, която отговаря за разпределението на програмите в страната. Гостът допълни, че в делегацията ни са включени и представители на водещи български курорти, които са представили възможността за целогодишно приемане на норвежки туристи у нас.

Норвежката страна на разговорите е била изненадана от представянето ни, тъй като не са били запознати с възможностите на България като дестинация. Делегацията е представила и възможностите за климатолечение, от които норвежките туристи се интересуват.

Гостът обясни, че в момента има норвежки туристи у нас, но те са много малко и са фокусирани по Черноморието. Директната самолетна линия Осло-София е изключително голям плюс за стимулирането на туризма от Норвегия. Проблемът е с рекламирането на България, защото гостът разказа за случаи, в които норвежки туристи посещават София, без дори да знаят какви възможности за туризъм има наоколо.

„На първо място ни е необходимо да опитаме да станем по-разпознаваеми, а това ще стане с целева кампания, която в момента обсъждаме с Министерството на туризма, за да определим правилните стъпки. Второто важно нещо е тази директна линия да бъде целогодишна, а не сезонна, тъй като разбрах, че тя е до края на октомври. Оттук нататък всеки трябва да си напише домашното. Ние като НПО даваме основата, помагаме да се отвори вратата, но за да влязат повече туристи в конкретната дестинация, е необходимо кметовете по места, съответно с хотелите и инвеститорите, да предприемат мерки: да се включат в информационни кампании или те самите да бъдат по-активни.“

Норвежките туристи търсят слънчеви дестинации, независимо дали те са на Черноморието или не. Също така се интересуват от добрата природа, която страната ни представя, както и качествената храна. Гостът обясни, че у нас качествените ястия присъстват в менюто на големите хотели, които предлагат здравен туризъм. За туристите от Норвегия е важно и англоговорещият персонал, с който разполагаме, и най-вече директната самолетна линия, която е в основата. Сега от съюза, с помощта на ключови министерства, се опитват да осигурят целогодишна самолетна линия и до Варна и Бургас.

Туристическият сектор у нас страда от липса на кадри и от това, че привличането на работници от трети страни е обвързано с изключително много административни пречки. Гостът обясни, че това е проблем на целия сектор, като той е свързан с капацитета на консулските служби в третите страни, тъй като дипломатическите ни структури разполагат с много малко хора и не обхващат достатъчно страни.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.