Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Еврото в България е заложник на смяната на правителства и себични интереси

Деян Василев, финансов експерт, в "Бизнес старт", 24.06.2024

10:44 | 24 юни 2024
Обновен: 11:35 | 24 юни 2024
Автор: Галина Маринова

Еврото е заложник, освен на влиянието на проруски интереси и партии, така и на други цели, вероятно свързани с това да няма съдебна реформа и справедливо разследване на корупция в България. За съжаление между тези себични интереси страда националният ни интерес. Консенсусът, мнозинството от българите, включително и на тези избори, гласуваха за еврото и тази тема страда, защото е заложник на смяната на правителства. Това каза Деян Василев, финансов експерт, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Едно изследване на Асоциацията на търговските фирми, което излезе преди дни, бе много полезно, защото то буквално казва: "Господа управляващи и политици, имаме готовност да се приеме еврото и очакваме Закона за въвеждане на еврото", каза гостът. Той допълни, че този закон за въвеждане на еврото беше публикуван март месец, имаше един месец срок за обществено обсъждане и ако политическият процес в България течеше нормално и имаше втора ротация и правителство, този закон щеше да бъде реално разгледан от правителството и обсъден, тъй като реално очевидно са получени много обратни връзки, министерството трябва да го преразгледа и да го предложи на Народното събрание за гласуване. 

Това, което се надявам в политически план, каза още събеседникът, е, че "тъй като днес започват преговорите за мандат, а думата "плаващо мнозинство" има една мръсна конотация, но според мен партиите, които подкрепят въвеждането на еврото, а те са ясни - ГЕРБ, ДПС, "Продължаваме промяната", надявам се и "Има такъв народ", БСП". Василев подчерта, че всички те, когато става дума за Закона за въвеждане на еврото, за правила и наредби, трябва да могат да действат заедно без да получават добре познатите упреци от типа "те се сдушиха" и пият "турско кафе".

"Не, дами и господа, ще пием италианско кафе, ще ходим в Гърция на плаж и ще си плащаме в евро. Щом тези държави, които традиционно са големи националисти, са в еврозоната от години и просперират, значи и България може да просперира в еврозоната". 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате  тук.