В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

България не трябва да бърза с влизането в еврозоната по политически причини

Адв. Галин Попов, изпълнителен директор на Асоциация на търговците на нехранителни стоки , "В развитие", 20.06.2024г.

16:30 | 20 юни 2024
Обновен: 10:11 | 22 юни 2024
Автор: Антония Косева

Засега бизнесът реагира неутрално по въпроса с влизането в еврозоната. За него нещото от най-голямо значение остава вършенето на качествена работа, въпреки големите предстоящи промени. В момента се гледа по-скоро базата, на която да се стъпи за подготовка. Между 6 месеца и една година са необходими на бизнесите да се направят необходимите промени, за да могат да понесат новите условия, които ни чакат. Това разказа адв. Галин Попов, изпълнителен директор на Асоциация на търговците на нехранителни стоки , в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

Неяснотата по влизането на еврото в страната ни, както и още незавършените закони, с които бизнесите ще трябва да се сблъскат, създават напрежение в сферата. Все още се очаква нормативната база, с която ще трябва да се съобравят собствениците на бизнеси. Въпросните шест месеца до година трябва да влязат след приемането на законите за влизане в еврозоната, за да може всички потърпевши от тях да се подготвят спокойно. Това, обаче, затруднява бизнес ситуацията у нас

Не само бизнесът като сфера, но и потребителите ще бъдат засегнати от настъпващите промени. Според адв. Галин Попов ако законодателството е ясно и добре направено процеса по минаване в еврозона ще е много по-лек и достъпен за повече бизнеси и потребители. Въпреки забавянето на законите, вече половината от участвалите в проучването на Асоциацията на търговците на нехранителни стоки, са започнали подготовка като инсталиране на нови софтуери и други, с които да си помогнат за предстоящите събития.

Засега най-сложните въпроси изникват с формирането на цени и как ще се изчисляват те. В тази посока е започната вече работа, но това отнема време и грешки, които трябва да се направят.

Очакванията за влизане в еврозоната според участващите в проучването са субективни. 

“В Хърватия, които имаха достатъчно време да се подготвят, тези софтуери поскъпнаха 3 пъти, които бизнесът трябваше да си плати.”

От оперативна гледна точка засега не се забелязват притеснения, а Попов коментира, че стига да има яснота на законодателството няма да има никакви проблеми.

За противниците на влизането в еврозоната Попов казва:
“В тази област България е доста конкурентна. Сега също много търговци работят с евро заради вноса и износа. Не се очакват толкова резки скокове или спадове (защото и това е възможно) в цените.”

Разходите от превалутирането ще се поемат от бизнесите и потребителите, но засега не се търси много помощ от държавата в този аспект. Но не и се очаква от това да се вдигнат цените, когато процеса започне.

От началото на Асоциацията, въпреки това, че са млада организация, са направили значителни промени по време на Covid кризата. Основатели са и на стажантска програма, която да възпитава и създава нови кадри в областта. 

Хората на пазара гледат оптимистично на нещата, въпреки неяснотите около промените, които ни предстоят.

Как ще посрещнат бизнесите в България преминаването към еврото и влизането в еврозоната? Какво ще се случи с тях? Какво ще е влиянието върху крайния потребител?

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.