Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

В българската образователна система осъзнато се интегрира изкуственият интелект

Доц. Мартин Захариев, старши правен експерт във фондация "Право и Интернет" и преподавател в УниБИТ, в "Бизнес старт", 21.06.2024

11:00 | 21 юни 2024
Обновен: 11:23 | 21 юни 2024
Автор: Галина Маринова

Българската образователна система и държавната администрация не само отчитат съществуването на изкуствения интелект, но и дават полезни насоки и конкретни препоръки на учителите в кои случаи по какъв начин да го използват. Не трябва да забравяме, че AI не е нищо повече от технология - способ, чрез който можем да сме по-ефективни, но в крайна сметка ние сме хората - тези, които са отговорни за законното и етично използване на изкуствения интелект. Това каза доц. Мартин Захариев, старши правен експерт във фондация "Право и Интернет" и преподавател в УниБИТ, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

"Българското министерство на образованието и науката е издало едни насоки за използването на изкуствения интелект в сферата на образованието. Това е доста сериозен документ, който не е правнообвързващ, но е много полезен и показва, че българските власти имат едно сериозно отношение по тази тема. Този документ е достъпен онлайн на страницата на министерството". 

Това, което всички ние, и учители, и обучаващи се, трябва да не забравяме, е, че когато говорим за изкуствен интелект, всъщност говорим за технология - това не е интелигентността, присъща на живата личност, на човешкото съзнание, подчерта Захариев. "Това е технология, особено големите езикови модели, които към момента използваме, създават определено съдържание, но е налице немалък риск да създадат невярно съдържание, да направят невярна интерпретация на дадени факти. Тоест, не трябва да забравяме, че това е технология, способ, който можем да използваме, за да сме по-ефективни, да създаваме съдържание по-ефективно, да учим, да работим по-добре, но в крайна сметка ние сме хората - тези, които са отговорни за законното и етично използване на AI". 

Компанията Meta, компанията майка на Facebook, Instagram, WhatsApp, започва да обучава AI с информация на потребителите си. Под натиска на определени неправителствени организации, сериозни радетели на защитата на данните, бяха сезирани редица надзорни органи по защита на данните в ЕС и ирландският надзорен орган за защита на данните, който отговаря за Meta, макар първоначално да не се беше противопоставил на тези намерения на компанията, впоследствие го направи, поне по отношение на публично достъпна информация, коментира доц. Захариев. "На този етап Meta е решила, поне за Европа, да преустанови временно тези планове, макар и да нямаме още черно на бяло становища по тези документи". 

"Тук ще похваля българската комисия за защита на личните данни, която издаде един интересен информационен документ, достъпен на сайта й, в който разяснява този процес и обяснява, че Meta планира да не използва съгласието като правно основание, а една друга правна възможност, която GDPR дава, т.нар. легитимен интерес. При него интересното е, че се прави една преценка дали правата и свободите ни са с по-голямо предимство пред тези на Meta. И Meta е оценила, че нейните интереси да развива тази технология са с преимущество. Нашето средство за защита е да упражним право на възражение".

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.