Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Ученик създава приложение, следящо маршрути и разписания на българските влакове

Тихомир Гърменлиев, създател на приложението BulTrain, в "Бизнес старт" 14.06.2024 г.

12:10 | 14 юни 2024
Автор: Георги Месробович

Разработката на приложението е отнела около 4 месеца след раждането на идеята. Приложението показва в реално време маршрути, разписания и електронни табла на БДЖ. То има и бонус функции, добавени от ученика. При евентуална поява на нови железопътни оператори у нас, приложението ще включи и нужната информация за всеки от тях. В сферата на транспорта новите технологии имат много поле за изява, но в България първо трябва да добием основно ниво, преди да ги имплементираме, това коментира Тихомир Гърменлиев, създател на приложението BulTrain, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова. 

Тихомир Гърменлиев създава приложението BulTrain, като проект за задължителния дипломен проект на ТУЕС, който зрелостниците представят. Той избира тематика, която го влече и има богат личен опит като потребител. Приложението дава пълна информация за разписание на влаковете на БДЖ, електронните табла из гарите, маршрутите на превозните средства. Също така Гърменлиев е добавил функции като наръчник, с най-често задаваните въпроси, както и лесен и удобен начин за потребителите да планират бъдещи свои пътувания.

Гостът разкри, че идеята зад приложението идва, заради страстта му към влаковете и опита му като потребител в петте години на гимназиалното си обучение. Той наблюдава проблемите на БДЖ и спънките, с които пътниците се сблъскват на ежедневна база, като липсата на информация или трудното ѝ намиране, както и различни промени в разписанията на влаковете.

Гърменлиев обясни, че от БДЖ все още не са се свързали с него за евентуална съвместна работа. Той допълни, че има желание да се свърже с държавните железници и да им представи продукта си, вече след като е финализиран. На този етап той цели да развива приложението и да добавя нови функции.

Представената информация в приложението е изцяло в реално време и големият плюс на платформата е липсата на реклами, които създателят не би добавил, тъй като е против визията му за удобство и достъпност. При евентуална поява на нови железопътни оператори у нас, приложението ще включи и нужната информация за всеки от тях.

„Със сигурност новите технологии трябва да се използват (в сектора на транспорта). Сферата е много голяма, може да се отключат нови неща. Но най-важното е първо да добием първоначално ниво и след това може да мислим за добавяне на технологии и развитие.“

Гостът допълни, че управлението на БДЖ рядко е насочено към клиентското изживяване и удобството на потребителя. Но и от друга страна, често гражданите се оплакват от състоянието на услугата, но не се отнасят с грижа и отговорност към влаковете.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.