Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Ученик взе награда на БАИТ за гласово управление на компютър от незрящи

Ангел Чолаков, ученик от СПГЕ "Джон Атанасов" , "Бизнес старт", 05.03.2024 г.

11:15 | 5 март 2024
Автор: Даниел Николов

Изкуственият интелект ще разшири възможностите пред хората в неравностойно положение. Чрез новите технологии хора могат да възвърнат своя слух чрез импланти, да компенсират нарушеното си зрение. AI ще може да подобри тези системи, като ги напасне по-лесно към нуждите на всеки отделен човек. Това коментира Ангел Чолаков, ученик от СПГЕ "Джон Атанасов", в предаването "Бизнес старт" с водещ Роселина Петкова.

Чолаков взе младежката награда на българската IT асоциация с проект за приложение, което помага на незрящите да използват компютър по възможно най-лесен начин, дори да имат слаби компютърни познания.

"Приложението улеснява цялостния процес за използване на компютър, като свежда управлението до това потребителят да натиска единствено бутоните от 0 до 9 и Enter. Всичко останало потребителят просто го казва на компютъра и гласовата технология го разпознава."

Образователната система трябва да разпознае опасностите и ползите от употребата на изкуствен интелект, смята Чолаков. Прехвърлянето на писането на домашните към чат бот ще попречи на развитието на критично мислене и способността да се извлича информация.

"Образованието трябва все повече да интегрира изкуствения интелект... Може да се направят учебни материали с AI, които да са доста по-добре от предишните, и трябва да се научат учениците как да ползват AI по правилния начин."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.