UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

Българско приложение помага на шофьорите да са изрядни и работи по решение с AI

Светослав Спасов, съосновател на CARRETA, в "UpDate" 17.05.2024 г.

20:01 | 19 май 2024
Автор: Георги Месробович

Българската компания предлага приложение, което съхранява всички важни задачи и данни свързани с личния автомобил на едно място. През платформата може да се види всеки срок на необходимите документи за превозното средство на потребителите. Сега компанията работи по нови функционалности, като част от тях включват решения на база изкуствен интелект, което ще помага на хората да вземат решения за техните автомобили, това коментира Светослав Спасов, съосновател на CARRETA, в предаването "UpDate" с водеща Елена Кирилова.

След няколко проучвания двамата съоснователи на компанията установяват, че огромен брой от анкетираните шофьори карат автомобилите си в неизрядно състояние, което може да включва: изтекъл годишен преглед, неплатена гражданска отговорност, изтекла книжка и др. Това са открили, че има нужда от приложение, което помага на шофьорите да са изрядни и ангажирани с поддръжката на своя автомобил, по лесен и удобен начин, каза Спасов. Приложението предлага информация за поддръжката на превозното средство на едно място.

„Вие за 30 секунди можете да разберете дали сте готови за път. Сваляте приложението, въвеждате регистрационния номер на автомобила и ние проверяваме всичко. За да проверим за глоби в КАТ трябва да въведете вашата лична информация. За да бъдете напълно готови и спокойни на път. Ако сте тръгнали на почивка, вместо да отваряте 10 различни сайта – влизате в приложението и виждате.“

Гостът допълни, че има шофьори, които често си мислят, че са напълно изрядни, но се случва да пропускат нещо и тук идва в употреба приложението.

За сега платформата не предлага услуги за бизнеси с голям автопарк, като то е фокусирано за масовия потребител, но B2B решенията са заложени в плана им и целта е догодина да бъде предложена подобна услуга. Приложението излиза на пазара през март тази година и в момента има над 4000 потребители, дори и без активна рекламна кампания. Целта им е достигане на 50 000 потребители до края на 2024 г., а в идните години 350 000 изглежда постижима цел.

Стартъпа е финансиран от венчър фонд, като в момента е в етап на набиране на средства и са в разговори с други фондове и части инвеститори. Капиталовата цел на рунда е достигане на 500 000 евро, а най-добрият сценарии е тя да бъде събрана до края на годината. Тези средства ще бъдат използвани за растеж и експанзия на чужди пазари. Първата страна, в която CARRETA ще се опита да пробие ще е Румъния до края на 2025 г., а Гърция и Полша са на радара на компанията.

Сега работят и по нови функционалности, като част от тях включват решения на база изкуствен интелект, което ще помага на хората да вземат решения за техните автомобили.

„В момента има страшно много видове автомобили – електрически, хибридни, дори сега се задава водородна ера и е много трудно да се вземе решение кога да продадем автомобила, къде да го сервизираме, какви резервни части да купим. Работим в тази насока да имаме такова решение, което да дава адекватни съвети на потребителите, когато имат нужда от тях.“

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "UpDate" може да гледате тук.