Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Български стартъп преобразява с AI решения преживяването в ресторантите

Ясен Губеров и Никола Костадинов, съоснователи на AppetIT, в "Клуб Investor", 30.09.2023

21:30 | 30 септември 2023
Обновен: 09:42 | 3 октомври 2023
Автор: Галина Маринова

Ресторантьорският бранш е един от секторите, които реагират най-бавно на иновации и искаме това да се преобърне. AppetIT е приложение, което цели цялостно да подобри изживяването на клиентите в ресторантите и същевременно да помогне на ресторантьорите да извършват техните операции по-добре. Това е софтуер за поръчка и плащане директно през нас. То позволява да се разгледа цялото меню, да получите препоръка, да изберете желаните ястия и напитки, да поръчате и да платите. Това казаха Ясен Губеров и Никола Костадинов, съоснователи на AppetIT, в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Елиминира се чакането, а от друга страна, благодарение на възможностите на AI се дават препоръки за ястията от менюто, които ще се харесат на конкретния клиент в конкретния момент. Това осигурява множество ползи и на заведенията, като подобрява качеството на обслужването. При хроничната липса на персонал ресторантьорите се борят с редица проблеми - сервитьори, които не познават в дълбочина менюто или пък са толкова претоварени, че не успяват да отделят нужното време на всеки клиент. С иновативното решение на българския стартъп масите се освобождават по-бързо и на практика се увеличава капацитета на заведението за хранене, обясниха гостите.

"Софтуерът е достъпен чрез така известният на всички ни QR код. Не е нужна регистрация. Сканираш кода, поръчваш, плащаш. Поръчката отива директно в системата на ресторанта и от там се разпределя към топла и студена кухня. Спестява се тичането на сервитьора, крясъците през шублера, викането на сметката“.

Това решение вече реално съществува и работи по света, споделиха предприемачите. „Там е доказано, че работи. У нас в ресторантьорският бизнес има известни проблеми, които имат нужда от решения“.

За начина, по който ще се монетизира идеята събеседниците споделиха, че това ще се случва чрез трансакциите, които клиентите осъществяват през приложението. „Ние целим да не натоварваме ресторантьорите с някакви фиксирани такси и предварително обвързване. По-скоро моделът ни е „колкото повече се ползва, толкова повече ни се плаща“.

"Ресторантите в момента се отказват от доста голяма част от приходите си, когато клиентите плащат с карти, при което се дължи такса към банката. Нашето основно конкурентно качество е, че ние предлагаме доста по-ниски такси, като си партнираме с няколко финтех компании".

Някои ресторанти имат прекалено големи менюта, които се разглеждат трудно, а основният фокус на посещаващите заведения за хранене е да комуникират с хората, с които са дошли. Това, което ние предлагаме, е да препоръчаме няколко избрани продукта, които има голяма вероятност да му харесат и по този начин да спестим още време, казаха още съоснователите на AppetIT. "Изготвя се вкусов профил на клиента, благодарение на информацията за местата, които е посещавал до този момент и какво е поръчвал там".

"Следващата стъпка е да разширим мрежата от ресторанти възможно най-много. Съвсем скоро ще започнем работа в първия ни обект – една голяма столична верига. Имаме и няколко чакащи заведения. Доста ресторантьори се страхуват от това да са първи. Ресторантьорският сектор е един от секторите, които реагират най-бавно на иновации и искаме това да се преобърне".

Как се финансира идеята? Как венчър-капиталът в България застава зад това начинание? Какви са ползите и какво е усещането, когато зад теб застане такъв тип фонд?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате  тук.