Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Макрон рискува изключително много, за да избегне унижение на есен

Стефан Манов, секретар на Aсоциация Френско-Български форум, в "Бизнес старт", 12.06.2024

12:30 | 12 юни 2024
Автор: Галина Маринова

Получава се поляризация във Франция между определени обществени прослойки и вероятно есента правителството на Макрон щеше да бъде свалено с вот на недоверие. Именно, за да избегне това своеобразно унижение, той разпусна Националната асамблея. Ходът на Макрон е изключително рисков. Парижката борса отвори с 2% моментален спад още в понеделник, като този първоначален срив бе в резултат на изборите. Това каза Стефан Манов, секретар на Aсоциация Френско-Български форум, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова. 

"Получава се поляризация във Франция между определени обществени прослойки и в тази ситуация бе въпрос на време Макрон да се окаже в състояние на вот на недоверие, който да успее. Имаше няколко такива момента, но поради различни съображения крайната десница и крайната левица не искаха да си смесват гласовете в един вот на недоверие и в някакъв смисъл това държеше правителството". 

Днес политическите коментатори оценяваха, че вероятно есента правителството на Макрон щеше да бъде свалено с вот на недоверие. Именно, за да избегне това своеобразно унижение, той разпусна Националната асамблея - инструмент, на който му дава право Конституцията на Петата република, каза събеседникът и припомни резултатите от евроизборите в неделя. "Партията на Марин Льо Пен "Национален сбор", водена от Бардела, взе 31,5%, докато партията на Макрон не достигна и 15%. Веднага след това се нареди кандидатурата на една група около социалистическата партия, която внезапно възстанови позиции".

Социалистите бяха изчезнали, като на последните избори получиха малко над 2% от вота, добави гостът. "Това пренареди по някакъв начин политическата ситуация във Франция". 

"Ходът на Макрон е изключително рисков. Парижката борса отвори с 2% моментален спад още в понеделник. Първоначалният срив бе в резултат на изборите. Икономическата картина във Франция не е розова. Макрон, който идваше от банкерските среди с аурата на един умело управляващ финансите човек, направи 1000 млрд. евро допълнителен държавен дълг за последните седем години. Да, 430 млнд. от тях са свързани с мерки против Covid, но останалото? Десницата, умерената десница изключително критикува Макрон за това, че бюджетът е на огромен дефицит". 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.