Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Облигациите и опасенията за нови данъци удариха банковите акции във Франция

Петко Вълков, началник управление "Трежъри" в ББР, "Бизнес старт", 11.06.2024 г.

10:05 | 11 юни 2024
Обновен: 10:30 | 11 юни 2024
Автор: Даниел Николов

Решението на президента Еманюел Макрон да предизвика национални избори във Франция в края на юни след голямата победа на крайнодесните на Марин Льо Пен засили несигурността на пазарите. Макрон до известна степен изпълняваше ролята на лидер на Европа и инвеститорите се опасяват от нови геополитически рискове след изборите във Франция. В същото време френските пазари спаднаха, като най-много пострадаха акциите на банковия сектор. Това коментира Петко Вълков, началник управление "Трежъри" в ББР, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Имаше разширение на спреда за френски десетгодишен дълг в понеделник, като доходността се повиши с близо 20 базисни точки. "Това увеличение на доходностите донякъде удари банките, които са големи държачи на държавни ценни книжа - има опасения, че намалението на цените на ДЦК може да намаление на финансовите резултатите на самите банки. Но по-големият проблем е, че част от дневния ред на десните партии включва мерки за по-тежки регулации на банките и може би налагане на извънредни данъци, които да оберат голяма част от печалбата, която реализираха банките през последните години в резултат на благоприятната парична политика на ЕЦБ. Тези опасения от евентуално бъдещо налагане на нови данъци доведе до срив на банковите акции."

Обикновено пазарите реагират с по-големи опасения спрямо бъдещето и вероятно такава е и ситуацията в момента, каза Вълков, и даде пример за Италия, където възхода на десните не предизвика трайни негативни ефекти.

"Следващите месеци до края на годината водещото по отношение на борсовото представяне ще бъде последващите действия на ЕЦБ, което ще определи доходностите... Постепенно пазарите ще се отърсят от резултатите от евроизборите и вероятно ще погледнат пак към тях след изборите във Франция."

След изборите имаше известен спад на еврото спрямо долара, но това е повече заради лихвения диференциал, а сега се очаква и решението на Федералния резерв в САЩ.

"Най-вероятно този спред ще се засили още повече в полза на американската валута - известен спад на еврото спрямо долара до края на годината няма да бъде изненадващ."

При победа на Марин льо Пен и на фона на слабите резултати на управляващите в Германия, въпросът след изборите ще бъде кой ще е новият лидер на Европа и какво ще е влиянието на председателя на Европейската комисия, какви ще са политиките за Украйна и Китай, коментира Вълков.

"Цялата тази несигурност може да доведе до известни спадове на пазарите. Това изглежда по-вероятният сценарий в момента."

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.