Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Непалци и индийци идват в България в търсене на по-високи заплати и щастие

Слави Славов, Human Power BG, Сандеш Ариел, собственик на непалска агенция за набиране на кадри и Илиян Станков, The Prime Academy, в "Бизнес старт" 11.06.2024 г.

11:08 | 11 юни 2024
Обновен: 11:16 | 13 юни 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

В България съществува липса на кадри в почти всички сектори, което кара компаниите да се обръщат към привличане на кадри от чужбина. Водещото за хората в Непал, желаещи да работят на Запад, е подобрението на стандарта на живот и възможност да издържат семействата си. Търсената заплата е поне 2-3 пъти повече от тази, която биха получавали в Непал на същата позиция. В азиатската страна заплатата за работник в супермаркет е около $100, докато в България на същата позиция те ще получават около $600 възнаграждение, това коментираха Слави Славов, Human Power BG, Сандеш Ариел, собственик на непалска агенция за набиране на кадри и Илиян Станков, The Prime Academy, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. 

Организацията работи с различни сектори, като всеки от тях отчита липса на кадри, което възпрепятства изпълнението на планираната производителност, каза Славов. Това кара много компании да се насоча към привличане на кадри от чужбина, за това Българска търговско-промишлена палата организира бизнес среща на тема „Решения за внос на работници от чужбина“, което цели да информира и да отговори на въпросите на бизнеса. Недостиг на кадри предимно бива отчетен в сектора на производството, транспорта и хотелиерството.

Кадри от различни страни идват в страната, като водещите държави, от които България привлича работници са Непал, Индия, Бангладеш и в някои случаи Узбекистан и Киргистан. На българската индустрия са нужни ниско и високо квалифицирани кадри, а когато те биват привлечени ги подготвят с уроци по български език.

Административни забавяния съществуват, но процедурите са лесни, като одобрението отнема около 2 месеца, каза Ариел. Той допълни, че ще присъства на бизнес срещата, за да разбере нуждите на бизнесите тук и да подготви кадрите в Непал, след като се прибере. Славов разкри, че работещите кадри от Непал са между 4000 и 5000, но също така има и студенти, учещи и практикуващи у нас.

Водещото за хората в Непал, желаещи да работят на Запад, е подобрението на стандарта на живот и възможност да издържат семействата си. Търсената заплата е поне 2-3 пъти повече от тази, която биха получавали в Непал на същата позиция. Гостът обясни, че в азиатската страна заплатата за работник в супермаркет е около $100, докато в България на същата позиция те ще получават около $600 възнаграждение.

The Prime Academy са изградили платформа, в която чужденците, желаещи да дойдат в България минават различни уроци по български език. Те се насочват към най-важните неща, които ще са нужни на работниците, като има специални курсове спрямо професията и областта на работа.

Когато кадрите дойдат в България те трябва да разполагат с адресна регистрация у нас, обясни Славов.

„Около 3 месеца преди да дойде човекът, ние сме намерили адреса, регистрирали сме го, за да може да подадем документите му и ние им съдействаме с пристигането, настаняването, показваме им градската мрежа и понякога имаме практиката да ги запознаваме със съседите, ако живеят в блок. Истината е, че много добре българите приемат работниците от чужбина.“

Чужденците се чувстват добре у нас, въпреки че им отнема известно време да се впишат в екипа и средата, но когато това се случи те се напасват изключително добре.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.